В Охрид са пребили млад човек само затова, че е открит българин и секретар на българския клуб там. Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Това написа във Фейсбук профила си евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев рано сутринта.

"Очаквам моментална реакция на властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо", написа още евродепутатът.

По-късно посланикът на Република Северна Македония бе призован да се яви в Министерство на външните работи по повод побоя на българин в Охрид. Стана ясно, че българинът Християн Пендиков, секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид е бил нападнат снощи около 19 часа и са му нанесени тежки физически наранявания. Той е настанен в болнично заведение.

За съжаление, нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани“, се казва в позиция на МВнР.

Министърт на вътрешните работи у нас Иван Демерджиев проведе по-късно през деня спешен разговор по телефона с колегата си от Република Северна Македония Оливер Спасовски, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той поиска да бъде информиран своевременно за хода на разследването на тежкия криминален инцидент. От своя страна колегата му пое ангажимент случаят да бъде разрешен.

"Такава омраза не трябва да има“, заяви българският вътрешен министър. Демерджиев призова силите на реда в съседната ни държава да вземат превантивни мерки, за да няма подобни случаи в бъдеще. Двамата министри се договориха за реализирането на двустранна среща в най-кратък срок.

Държавният глава Румен Радев също остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

По разпореждане на министър-председателия Гълъб Донев, правителственият самолет "Фалкон" с екип от Военномедицинската академия на борда – двама лекари и реанимационна сестра, отпътува за Република Северна Македония.

А към края на деня пострадалият Християн Пендиков беше докаран в България, придружаван от двама лекари и една медицинска сестра от ВМА. Състоянието му е тежко и му предстои операция, но няма опасност за живота му, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Веднага след като е приет във Военномедицинска академия (ВМА), са му били направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Медиците са констатирали множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Пациентът е настанен в реанимация на ВМА, където ще бъде под непрекъснато наблюдение.

Реакции на възмущение от български евродепутати и депутати имаше през целия ден .  

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки коментира в мрежата: "Жесток опит за убийство! Гнусно и подмолно нападение над секретаря на българския клуб в Охрид! Това е да си българин в Македония“.

Съучастниците на това престъпление са скопските политичари и историчари, проповядващи години наред антибългаризъм, чрез лъжи и фалшификации.

Очаквам незабавни реакции от страна на властите и от двете страни! Още сутринта ще сигнализирам европейските институции, които също са част от виновниците за случилото се тази вечер, правейки се на слепи за чудовищните актове на омраза срещу българите в Македония", написа Джамбазки.

Това граничи с опит за убийство. На всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, прекалено дипломатична позиция", каза и евродепутатът Александър Йорданов, в коментар за Агенция "Фокус" на поредния побой над българин в Охрид.

Той изтъкна, че това е македонската образователна система, която е подчинена изцяло на доктрината на македонизма, а както добре знаем, тази доктрина представлява антибългаризъм в постоянно действие.

Това е система на лъжите и фалшификациите за България, които са навлезли много дълбоко в учебното съдържание и практически са учебно ежедневие, смята Йорданов.

"Това не бива да бъде допускано от българската държава, коментира от парламентарната трибуна и лидерът на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов за пребития секретар на българския клуб в Охрид. 

"Ние не обвиняваме хората в Македония. Знаем, че една голяма част от жителите на нашата съседна държава не питаят лошо отношение към България. Въпросът обаче е в това, че правителството на Македония със своята пасивност, със своето нежелание да разреши тези проблеми, които се задълбочават в последните години, на практика поощрява проявите на антибългаризъм, които ще доведат и до физически жертви, смята още депутатът.

Политиците в българския парламент, които гласуваха за падането на ветото, са съучастници в побоя над Християн, заяви също в мрежата лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

"Още през октомври, когато в Северна Македония беше приет антибългарския закон за сдруженията и фондациите, написах, че българският парламент трябва моментално да гласува връщането на българското вето срещу Северна Македония. И да поиска срещу падането му защита на българите в Северна Македония, гарантирана от промени в Конституцията", написа още лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.