"Изключително притеснителен е фактът, че едва малко над 1/3 от хората със сърдечносъдови проблеми следят сравнително редовно кръвното налягане и холестерола си“. Това заяви на пресконференция проф. д-р Асен Гудев, който представи във Варна резултатите от проведеното през месец юни национално проучване за разпространението на сърдечно-съдовите заболявания и диабета в България, рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания и дейностите, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна.

Според статистиката, в България 35% от хората на възраст между 50 – 69 години имат поне един сърдечно-съдов проблем. Във възрастовата граница 55 - 69 години този процент стига почти 40%.

Според изнесените данни, 20,4% от участниците в проучването са имали сърдечносъдов проблем и/или диабет, заради който са търсили лекарска помощ. Над половината от хората с регистрирани сърдечно-съдови проблеми и/или диабет имат високо артериално налягане. Висок холестерол или нарушения в сърдечния ритъм имат по ¼ от регистрираните лица. Успокоителното е, че 97% от хората със сърдечно-съдови проблеми и диабет приемат различни видове медикаменти.

В същото време тревога буди малкият процент хора със сърдечно-съдови проблеми, които следят сравнително редовно кръвното налягане и холестерола си. Те са едва 1/3 от запитаните. Прави впечатление, че хората, претърпели инвазивни кардиологични процедури следят поредовно тези показатели, но дори и в тази изключително рискова група повече от половината (52%) отговарят, че следят кръвното налягане и холестерола си по-рядко.

Проучването е организирано от Дружество на кардиолозите в България съвместно с Център за анализи и маркетинг и се прави за първи път в България.

Статистиката сочи, че преждевременната смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания при хората преди 65 години у нас, е над три пъти по-голяма от средната за Европа.

"Ето защо е важно да се познават и контролират рисковите фактори. Те са 10-12 на брой, като водещ е артериалната хипертония, изключително важен е високият холестерол, както и тютюнопушенето, наднорменото тегло, нездравословното хранене, околната среда. Ние знаем кои са основните рискови фактори, но за да имаме успех с превенцията, тя трябва да се превърне в държавна политика", категоричен бе проф. Йото Йотов.

Отбелязването на Деня на сърцето е част от кампанията, която Дружеството на кардиолозите в България организира с различни прояви през годината, целящи да засилят вниманието върху грижата за сърцето, профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, насърчаване на хората в риск да променят начина си на живот, постигане на по-високо ниво на обществено разбиране за последиците от сърдечно-съдовите заболявания и повишаване ангажираността при придържане на пациенти със сърдечносъдови заболявания към препоръките за контрол и профилактика, както и за подобряване достъпа и комуникацията на пациентите с лекар.

Кампанията на Дружеството на кардиолозите в България в днешния ден на сърцето включва редица прояви в София, Пловдив, Варна и Бургас, чиято цел е да повишат информираността на хората за риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да ги мотивират да се погрижат за себе си, за другите, за околната среда и да преминат към по-здравословен живот, каза доц. Васил Трайков.

За популяризирането на посланията и инициативите Дружеството на кардиолозите разчита изключително много на медиите, с чиято помощ посланията стигат до хората. 

Десислава ВАСИЛЕВА