https://youtu.be/VZtWxOv1RVY

 

Николай Малинов, лидер на РВО - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 24.09.2022 г.   

Мобилизация в Русия 

“Казахте в предишното предаване, че геополитиката е важна за България и тя ще реши бъдещето на България. При новите обстоятелства Путин обяви мобилизация и в момента се произвеждат 4 референдума - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието. 4 украински области могат да станат територия на Руската Република" започна разговора Беновска.

Малинов заяви, че продължава да твърди, че основният проблем на България е геополитически и с неговото решаване ще бъдат подредени и всички други въпроси - енергетика, търговия, производство, социални и икономически проблеми, както и духовно и културно историческите въпроси, които са част от националната сигурност.

По отношение на референдумите лидерът на РВО отбеляза, че от РВО са излезли с позиция и ясно заявяват, че това е нова усложнена международна обстановка и припомнят, че изборът на България не трябва да бъде или Изток, или Запад, а както Изток, така и Запад.

"Давам за пример Турция, Унгария, може да не се спираме на Сърбия, защото не е част от ЕС и НАТО, но ние можем да провеждаме една много по-разумна политика и не само с хляб е жив човек, така че освен духовно историческите въпроси, които трябва да решим, имаме и въпроси свързани с демографското оцеляване на нацията" каза Малинов.  

Служебното правителство и президентът Радев - позиция  

Беновска попита Малинов какво мисли за реакцията на служебното правителство и президента Радев - в първия ден на обявяване на мобилизация в Русия журналист е попитал министъра на отбраната Стоянов за коментар, който е отговорил, че въпросът не е по темата, но представлява интерес за българското общество и е редно да се попита министерството на външните работи за позицията на страната. Лидерът на РВО коментира, че липсва яснота и категоричност в позицията на правителството, а от това се нуждае обществото, европейските партньори, както и опонентите. “Тази изгладена от ръбове позиция не е полезна на България.

Това, което трябва да се изисква от тях е именно това - ясно и категоричност от управляващите" заяви Малинов. Беновска попита лидера на РВО дали не е трябвало президентът Радев да свика консултативен съвет по национална сигурност, защото много от възраженията на политиците са, че служебното правителство не е в компетенцията си да обсъжда и решава тези въпроси.

Малинов коментира, че ще продължи да изгражда и показва това, което смята за верен път, без да се концентрира върху своите политически опоненти и партньори и това, което прави Радев е - два дни Крим е руски, два дни Крим не е руски. “Моят анализ за разлика от техния е, че те се информират от СNN и БТВ, а аз си правя труда регулярно да ходя в Москва, да си говоря с факторите в това отношение, за да мога да се информирам и това, което казвам на обществото да бъде актуално.

Преди една седмица разговаряхме с Лавров по тези въпроси - за спринта в политиката, за това, че трябва да се запазят тези сили в България, които след края на този конфликт да възстановяват мостовете, за това, че западът е изключително объркан от това, че така или иначе конфликтът ще приключи, без значение къде ще бъде демаркационната линия, но възстановяването на мостовете предстои.

6800 са санкциите въведени в Русия и това малоумие, от което страда най-много Европа ние продължаваме да обитаваме и да живеем, и да не виждаме, че царят е гол" заяви Малинов. 

Победа за Русия 

Беновска отбеляза, че се говори, че мобилизацията е посегателство над правата и свободите на руснаците. “Гинеколожката от Европа ни обяснява как ще се бие с Русия до победния край. Русия какво да направи? Хайде, да се държим адекватно. Като влизаш в гората, трябва да си готов да се срещаш с вълци, с мечки. Европа се срещна с мечката, последните 1000 години се е срещала неведнъж. Има много опити и те свършват по един и същи начин.

Аз съм убеден, че и това път ще свърши по същия начин с победа за Русия" коментира Малинов. Той заяви, че българската национална сигурност е застрашена, защото конфликтът се задълбочава, трябва да се говори по темата и се вижда, че мирът все повече няма алтернатива. “Русия сега и Русия преди 8 години са две много различни.

Русия освен да я обичаш, трябва да я разбираш. Има съюз с Китай, с Иран, отношенията с Турция, с Индия. Казвам отношения, защото по тези линии ще има много сериозни противопоставяния със Запада и ние в тази ситуация трябва да имаме ясна позиция какво правим. Явно българските управляващи нямат ясна позиция или поне не я заявяват" каза още Малинов.  

Константин Малофеев, Законът “Магнитски" и КТБ 

Беновска отбеляза, че Константин Малофеев е тайнствена фигура - политика, култура, бизнес, адвокатура. Малинов заяви, че Малофеев е гениален инвестиционен банкер. Малинов сподели, че поддържа връзка в Москва с различните кули - с дясната ръка на Жуганов, с чиновниците във външно министерство, Единна русия, администрацията на президента и т.н. “Когато започнем да възстановяваме мостовете, ще има нужда от такива политици и Европа и България" заяви Малинов.

Беновска коментира, че ВАС е излязъл с окончателно решение, че забраните по закона “Магнитски" и всички ограничения не важат в България. “Вас Ви свързаха освен с Константин Малофеев, а и с Цветан Василев, който също е под ударите на закона “Магнитски". Направиха сложен триъгълник помежду ви, свързан с КТБ, капитали в нея и придобиване на телевизия.

По-рано искахте да придобиете ТВ7" каза Беновска. Малинов отбеляза, че са я придобили, но не са ги вписали, полицаите са влезли, разбили са я, иначе, е щяло да бъде хубав проект.

“24 години съм представител на 90% от руските телевизии в България. Този бизнес претендирам, че го познавам" каза лидерът на РВО. Беновска го попита дали зад гърба му се крие Цветан Василев, Константин Малофеев. Малинов заяви, че с Малофеев са приятели и няма нещо, за което да го е помолил и да не е помогнал в рамките на своите възможности.  

Малинов - острие на руското влияние; Обвиненията в шпионаж 

“Доколко Вие, ако влезете в политиката ефективно, в парламента, ще бъдете острие на руското влияние и на определени кръгове, които са около президента Путин и неговата философия?" попита Беновска. Лидерът на РВО заяви, че ще продължава да прави, това което прави, защото е полезно, въпреки всички дела, с които се опитват да го спънат. Малинов подчерта, че обвиненията са нелепи и смешни - шпионаж в полза на Научноизследователския институт на президента и шпионаж в полза на НПО на Константин Малофеев.

Беновска коментира, че темата не е много понятна за българите и е имало енигма около избора на Радев дали не го е предложил бившият ръководител на научния институт ген. Решетников, какво влияние има той в България и затова тези неща трябва да се обясняват.

Малинов отбеляза, че тези теми са дискутират публично. “Ударите на тогавашните управляващи срещу президента Радев трябваше да минат и през удари към мен, чрез създаване на определена версия, че едва ли не мои близки са посочили Радев за президент.

Предстои в съда, извън него или в публичното пространство - може да направим една очна ставка с тези, които го твърдят и да видим как точно това нещо функционира и по какъв начин се е случило" каза Малинов. Той коментира, че едното обвинение е, че има анализи, възлагани от института на Путин и те са шпионски документи, с разликата, че са публикувани в книжното тяло на “Ново време" и интернет изданието му, а другото е - докладната записка, която нито е подписвана от него, нито я е внасял в ръководството на националното движение, защото много докладни записки се готвят от различните направления, които той преценява дали да бъдат разглеждани.

“Аз без да съм я внесъл, се подписвам, че да, България има своя грешен геополитически избор, че той е пагубен за България, че трябва да бъде променен чрез изграждане на съответните институции, но в рамките на закона" каза лидерът на РВО.  

Излизане от ЕС и НАТО? 

“Означава ли, че трябва да излезем от ЕС или да се еманципираме по примера на Виктор Орбан?" попита Беновска. Малинов е категоричен, че трябва да има еманципация, но при условие, че 74-5% от износът на България е към Европа, е икономически нецелесъобразно да се говори за незабавно излизане от ЕС, но преговаряне на отношенията с ЕС така, че да бъдат в изгода на България, особено където се касае историко културното наследство и духовното ѝ място. “За НАТО - категорично излизане. НАТО е вредна организация за България" заяви Малинов.  

Беновска пожела на Малинов да се видят на 2-ри октомври на пресконференция.  

Така завърши разговорът между Николай Малинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 24-ти септември 2022 година.