https://youtu.be/bbaGEpm7YVU

 

Любомир Каримански, ИТН - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 24.09.2022 г.   

Беновска пожела да изгледат заедно с Каримански коментара на седмицата на “Беновска пита" преди да започнат разговора. 

Договор за резултат 

“Вие сте човек, банкер. Разбрах, че сте бил и продуцент. Няма бивши хора на изкуството. Ние предлагаме да подпишем с политиците, които, може би, ще влязат в парламента, един условен договор. Знаете, че мениджърите в големи дружества, когато ги избират и поставят на ръководна позиция, имат договор за резултат, в който депозират свои средства като гаранция за постигане. Ако не успеят - ги губят" каза Беновска. Каримански потвърди и заяви, че това е така стига служителите да са избрани за мениджъри.

“Много е важно дали ще бъдете в изпълнителната власт, или законодателната. Законодателната не винаги дава възможност за такива действия, които могат да бъдат аналогични на един мениджър" коментира Каримански. Беновска отбеляза, че бележката е правилна, защото отново ще се окажат в хетерогенна коалиция, но Каримански отговори, че не се знае дали ще участват в коалиция. Водещата припомни, че при влизането на ИТН в ежедневната политическа кампания са обяснявали своите приоритети и попита коя е най-важната мисия за ИТН.  

Приоритетите на ИТН 

“Най-важната мисия е да спрем обедняването на хората чрез капиталова подкрепа на предприемачите и бизнеса, заставане зад това да имат устойчивост, а не да им се раздадат кредитни инструменти, които при стечение на обстоятелствата да усложнят  условията по кредитните им ангажименти след по-малко от година. Капиталовата подкрепа трябва да бъде вложена, инвестирана в бизнеса. Тя дава възможност производствените мощности на всеки един бизнес да се развиват, а те ще направят така, че хората, които могат, знаят, имат опит - да бъдат ангажирани" заяви Каримански. Беновска припомни, че Каримански е бил на среща с КНСБ, ще продължат разговорите и с “Подкрепа" и е важно да се знае, че ИТН развиват и практическа дейност, а не само популистка.

“Второто нещо, което трябва да бъде направено - да обърнем внимание на средното и висшето образование е неговите качествени критерии, защото нямаме такива. Оправихме заплатите на учителите в средното образование, но качествените критерии липсват и училищата продължават с несъстоятелно делегирани бюджети, които искаме да премахнем и да имаме качествено образование" каза още Каримански. Беновска отбеляза, че работи по кампания за дуалното и професионалното образование, с която ще запознае ИТН след изборите, за да могат да си сътрудничат. “Превенция на здравето и промяна на здравеопазването.

Трябва реформа. Много е важно от ден 1 да бъдат направени реформите и трансформационните процеси. Без воля за трансформация на икономиката, приоритетите от съществуващото положение - няма как да стане" заяви Каримански. Той добави, че са входирали закон в предишното НС и ще входират и в сегашното - за мобилни здравни кабинети за населените места, в които няма поликлиники и необходимите лекарства.

“Правосъдната система  - антикорупционна е целта. Трябва да бъде положен опит на добри юристи за спирането на корупцията. Крум Зарков положи една правилна посока за генерираните два закона за целта" каза още Каримански. 

Сърцето и мозъкът на ИТН 

Беновска помоли Каримански да се подпише под целите, които ИТН са си поставили за постигане. “ 

Народопсихологията и моралът - неслучайно съм озаглавила темата дали талантът на “Шоуто на Слави", целият екип, който е сърцето на тази партия, озонира политиката или политиката започна да руши изкуството ви" каза Беновска. Каримански отговори, че едно сърце не може без мозък и е важно да се знае кой е мозъкът - той не се намира в шоуто, има го и там, но хората, които са в ИТН съставляват мозъка на партията. “Искаме да разграничим нещата от шоуто и това, което прави партията. Ако от шоуто са били привличани хора в частта на културата и медиите - това е тяхната експертиза. При съставянето на програмата и при начина, по който се презентират, чисто от експертна гледна точка и никога не сме търсили шоуто в политиката" заяви Каримански.  

Слави активно в политиката? 

“Това означава ли, че така както Слави не е в ефира активно не е и много активно в политиката, освен със свои изявления и че минава на заден план като сърцето на тази партия и няма да се експонира?" попита Беновска. Каримански отговори, че Трифонов участва в политическото ръководство и политическите решения, които са свързани с управлението на партията и следваната посока, но до този момент в нито една експертна група и секторна политика не се е намесвал.  

ИТН и съставяне на правителство 

“Лично и аз, и нашият екип, сме изразявали недоволство от това, че не съставихте правителство, не обяснихте някои от Вашите ходове, предадохте един кабинет, издигате хора, които после не успяха да вземат позиции. Нека не си мислим, че всичко става лесно и от първия път" коментира Беновска. Каримански сподели, че напоследък говори по тази тема и е чакал да има натрупвания от времето. “Етикетирането на хората, слагането на квалификация, раздаването на присъди без да познаваме човека, без да знаем професионалния и житейския му опит е толкова лесно, че освобождава от мислене всички политици, които бързат да квалифицират.

Те по този начин се чувстват облекчени, че са многознаещите хора и по начина, по който го казват, вътрешно не са убедени, нямат аргументи и реагират само от външната си симпатия, което е повърхностно" коментира Каримански. Той подчерта, че Христо Иванов води политиката си по усещане и не става дума за симпатии.  

Беновска заяви, че е важно доколко ИТН са ефективно годни да бъдат полезни на обществото, защото политиците трябва да спрат с възползването от властта. Каримански се съгласи и подчерта, че трябва да се служи на обществото. “Когато беше цялата процесия по погребението на кралица Елизабет II, забележете, че повечето от британците използваха една единствена дума - колко добре тя е служила на народа.

Не използваха друга дума, а че е служила на народа" коментира Каримански, а Беновска пожела да добавят тази дума към договора. “В лично качество - да. Понеже не съм член на партията, аз съм от гражданската квота, така че под приоритетите съм се подписал като Любомир Каримански и аз точно това ще отстоявам. Дори от кратката история не съм си позволил като председател на бюджетната комисия да използвам автомобил на парламента" каза Каримански. 

Тениска Харвард 

Беновска подари на Каримански тениска Харвард, пожела му успех и изрази надежда да се видят на 2-ри октомври на пресконференция.  

Така завърши разговорът между Любомир Каримански и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 24-ти септември 2022 година.