Кирил Налджиев, управител и собственик на “Фокус Медия“ и “Медия груп 24“, БВ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 17. 9. 2022 г.

Повече можете да видите тук: https://youtu.be/Uu1SrgC9daE

Публикуваме разговора без редакторска намеса:

Кога и как се е захванал с медийния бизнес?

"Казвам добре дошъл на г-н Кирил Налджиев, който скоро стана собственик и на софийска медия! Честито! Разговорът за медиите винаги е дълъг и пикантен! Всички имат мнение. Нали знаете, в България хората разбират от разни неща, обикновено се казва, че разбират от футбол, от жени, от политика – аз ще добавя и медии. Разкажете малко за себе си, кой сте Вие?“, попита водещата Илиана Беновска. Кирил Налджиев отговори, че още като студент се е захванал с медийния бизнес, отначало с регионален сайт за Пловдив през 2004 г., заедно с партньора си Веселин Живков. Спецификата на медиите обаче ги е принудила да развиват мрежата си в цялата страна. "В началото нямахме намерение да го правим, но когато пораснахме достатъчно, за да имаме претенции пред агенциите за рекламни кампании, те ни казаха – колкото и да сте четени, вие сте си една регионална медия! Тогава тръгнахме из страната и се срещахме с колеги от водещи регионални медии и сайтове. Предложихме им да обединим сили и заедно да предлагаме регионалните медии като една обща платформа!“, обясни Налджиев.

"Любопитна съм как ви посрещнаха, защото аз съм виждала доста нелицеприятно отношение?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отогвори, че са били посрещнати доста разочароващо, едва ли не като врагове. "Ние им предлагахме искрено партньорство, защо да си правим конкуренция с колеги от Варна, Бургас, Благоевград, вместо заедно да обединим сили и заедно да продаваме рекламата си. Това ни принуди сами да си изградим мрежа. На много места вече тези, които тогава ни отказаха, са зад нас! Вече 18 години!“, добави той.

"Вашата история звучи почти като на Зукърбърг – ние като студенти седнахме, помислихме си, направихме си! Доволен ли сте?“, попита водещата. Налджиев отговори, че е доволен и щастлив от това, което прави. Той обясни, че реално през 2014 г. никъде в интернет не е могло да се намери информация за Пловдив. Историята звучи романтично, но е наистина такава. Той заяви: "Откакто сме създали фирмата, винаги сме си били собственици и управители. И сега много често, след като придобихме "Фокус“, си задават въпроса – кой стои зад тях?“.

Беновска отбеляза: "Говори се например, че стои бившият кмет и сегашен координатор на ГЕРБ за Пловдив Иван Тотев, тоест ГЕРБ!“. Налджиев отговори, че когато Plovdiv 24  е съществувал, ГЕРБ не е съществувал! Той продължи, че такива слухове е имало много през годините и не изпитва нужда да ги опровергава. "С кой ли не са ни свързвали! По едно време ни свързваха едновременно с ГЕРБ и БСП. На такива хора казвам, че всеки има право да борави с грешна информация, то си е за негова сметка!“.

"Аз съм Ви поканила и се радвам, че Вие разбрахте, аз също Ви подадох ръка – добре дошъл в София! И наистина държа, и аз плаша колегите! Знаете ли, ще Ви дам един пример, преди години, като видя нещо хубаво, направено от някой, аз вдигам телефона и му казвам – много ти беше хубав материала! Отначало ме гледат с ей такива подозрителни очи и си викаха – тази сега какво е намислила, та да ме похвали. Знаете, че това не е възприето в нашето съслове! Радвам се и Ви подавам ръка, защото мисля, че е по-добре да работим заедно, отколкото да се противопоставяме! Това не означава конформизъм, нали?“, попита Беновска. Кирил Налджиев отговори, че всеки сектор, не само медийния, трябва да е обединен, за да върви напред. Врагът е общ! Беновска попита кой е врагът? Събеседникът ѝ отговори: "Всички останали – политици, рекламни агенции, ако щеш, защото и там има много субективизъм!“. Водещата прибави към този списък и хейтърите. Гостът ѝ отговори: "Хейтърите не са враг! В крайна сметка те са ни най-редовните читатели, ако се замислим! Те дотолкова ни мразят, че не пропускат нищо от това, което публикуваме!“.

Придобиването на "Фокус“.

"Като купихте "Фокус“ Вие се нагърбихте с една голяма историческа покупка, бих казала! Красимир Узунов, светла му памет, където и да се намира, той имаше важна роля и все още има по отношение на патриотизма, национализма, националните ценности! Ние бяхме приятели, работихме добре! Сега всички Ви гледат с 4 очи и казват – я да видим тия какво ще направят с "Фокус“!“, продължи Беновска. Налджиев обясни: "Когато ние прохождахме, "Фокус“ беше там горе в небето, нещо недостижимо! Не съм си представял, че някой ден ще стана собственик на "Фокус“, защото "Фокус“ беше на първо място най-добрата информационна агенция в България! За бързина, актуалност и точност на информацията, през годините докато беше жив Узунов, няма съмнение кой беше номер едно!“.

Водещата попита Налджиев дали е познавал лично Красимир Узунов? Той отговори, че не го е познавал. Познавал е главният редактор в Пловдив Цветана Тончева, която от известно време е част от екипа на Plovdiv 24. Сега отново ще се върне във "Фокус“, когато бъде възобновена регионалната програма. "Не познавах Узунов, но винаги през годините съм бил впечатлен от делото му! Бях разочарован, че "Фокус“ спря регионалната си програма за Пловдив. Предполагам, че причините са били финансови. Аз сварих "Фокус“ в едно обидно за паметта на Узунов състояние и оправданието е, че причините са финансови! На никой не му е лесно да прави медии в България, имаше и ковид криза, и световна криза, война!“, добави той.

Отношението на политиците към медиите.

"И не само! И технологичната еманципация на политиците, ако мога така да се изразя! Бившият президент на САЩ Тръмп си направи собствена социална мрежа – truth (истината)!“, отбеляза Беновска. Налджиев отговори, че харесва смелостта на Тръмп и това, че е антисистемен. Самият Налджиев винаги се е смятал за антисистемен играч. Действието на Тръмп обаче със създаване на собствена социална мрежа е грешка. Защото никой не е спечелил войната с медиите. Беновска отвърна: "Нека да опитаме! Аз също съм несистемен играч, като Вас, вратът ми е здрав, защото си върша сама работата, екипът!“. Собственикът на "Фокус“ се съгласи, но добави, че в България отношението на политиците е изключително аматьорско и това се вижда в настоящата предизборна кампания. Той продължи: "Те си казват – ама ние сме модерни, вече сме във Фейсбук, там ще си правим кампанията. Пълна глупост! Те анализирали ли са какъв е ефектът от кампания във Фейсбук? Половината шефове на щабове, ако ги питате какво е медия микс, ако изобщо знаят тази дума, няма да могат да я обяснят! А те са хората, които трябва да създадат този медия микс!“.

"Това е друг разговор, за квалификацията на политиците, за техните медийни пиари!“, отбеляза Беновска. Налджиев отговори, че те няма как да са управляващи и политици без да знаят как да работят с медиите. Според него един политик трябва да превърне медиите в комуникационен канал, който да използва добре. "Ние имахме един кмет на Пловдив, който не правеше почти нищо, но имаше много добра работа с медиите. Правеше муха, а я изкарваше слон! И в същото време сме имали кметове, които правят много неща, но се държат неадекватно с медиите и не могат да ги експлоатират! Аз винаги съм казвал – медията днес трябва да си напълни съдържанието. По-хубаво ѝ помогни да го напълни, дай ѝ едно рамо, вместо да се държиш като враг!“.

Комуникационната стратегия на ПП.

"Сега ме дърпате за опашката, аз съм дяволче, извинявам се, шега, да Ви пусна за един човек от вашето поколение, който е обект непрекъснато на медийното внимание, повече със знак минус, но и той май го предизвиква. Нашата гледна точка, леко шеговито, по един проблем, който се нагорещи около него. Това е Кирил Петков, нека да изгледаме как му пожелаваме да стане министър на щастието и това да ни послужи за анализ какво трябва да правим с политиците!“, продължи Беновска и пусна седмичният си коментар от 3-ти септември 2022 г.:

***

Беновска: Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

Г-н Петков! Вярно ли, че Асен Василев и Даниел Лорер не ви искат за лидер и премиер?!

И! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер гонят Лена от политиката?!

Тогава! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието!

През 2016-та в ОАЕ назначиха младата и хубава Охуд ар Руми за министър на щастието. Част от нейната мисия е да насърчава  положителните новини и истории, защото щастието е заразно…

"Когато хората са оптимисти, те са по-продуктивни и по-креативни!“, според Охуд ар Руми.

Кирил Петков бил близък с Лена Бориславова…

Е, и?

Бил женен и имал 3 деца. Чудесно. Това прави ли го "крепостен“ на жена му Линда?! Може да се е влюбил – Кирил в Лена. Може ли?!

Друг един Кирил – Домусчиев – също се влюби.

Разведе се. Ожени се 2-ри път. И има и деца.

И? Грижи ли се за децата си от 1-вия брак? Да.

Защо на Кирил Домусчиев му е позволено да се влюби?

А на Кирил Петков му е забранено да се влюби?

Кирил Домусчиев бил "честен частник“ – както се казваше 90-те години… И милиардер. Официално го обяви американското списание "Форбс“.

Значи, милиардерите имат право да се влюбват?!

Кирил Петков стана политик. Дойде от Harvard. Ако не е ставал за премиер, защо избрахте ПП и него начело на България?! Петков има ли право да се влюби?

Ще напомня за Франсоа Митеран – бившия президент на Франция - 1981 до 1995-а г. Митеран имал извънбрачна дъщеря.

Е, и? Франция и законната му съпруга, и 2-мата му сина посрещнаха новината с уважение. И признаха правото на президента Митеран да се влюби.

Някои викат: Корупция! Кирил Петков дал на адвокатската кантора на Лена "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ пари!

Разследва се. Ще видим подарък за любовта му с Лена ли са, или са си ги изработили. А и Лена. Освен да е любима на Кирил. Има ли право да работи като юрист, каквато е?

Митеран, говори се, че е впрегнал държавен ресурс в обезпечаване живота на дъщеря си Мазарин и майка й Ан Пенжо. И? Корупция! И във Франция…

Има хиляди и в България, и по света – влюбили се. И? Да ги обесим л?!

Но се сетих за друго. Асен Василев заяви в "Беновска пита“ следното:

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!

Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!

Асен Василев: Абсолютно!

Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?

Асен Василев: Не!

Илиана Беновска: Защото?

Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!

Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!

Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!

Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!

Не съм психоаналитик. Но. Кое е естественото?

Кирил да е влюбен в Лена? Или Асен, заради политиката, да няма жена?!

Кирил бил танцувал салса. Ми, браво! Танцува чудесно.

А Костадин Костадинов, лидерът на "Възраждане“ пее в колата воеводската песен "Кога зашумят шумите“.

Ми, браво! Пее чудесно!

А съпартиеца си Цончо Ганев да ми прати, да го науча да пее…

Костадинов пя "Кога зашумят шумите“ и в студиото на "Беновска пита“.

А Асен Василев пя "Хубава, си моя горо“.

Илиана Беновска: Идва ли поколението на младите? Не харесваш Асен Василев и Кирил Петков, критикуваш ги. Вие сте горе-долу връстници.

Костадин Костадинов: Да, набори сме, аз съм набор 1979 г.

Илиана Беновска: Да, идва ли времето на младите? И както ги обвиняваш, че някакъв външен център ги командва, за секунда само да чуем едно изпълнение, патриотично, на Асен Василев в нашия ефир:

Илиана Беновска: Между другото, ще позволите ли, виждам, че имате и поставен глас, винаги съм мислила, че пеете, сега споменахте, че сте пял в хора!

Асен Василев: Да!

Илиана Беновска: Можете ли нещо да запеете?

Асен Василев: В момента?

Илиана Беновска: Да, нещо простичко.

Асен Василев пее  "Хубава си моя горо!“

Илиана Беновска: Поздравления!

Костадин Костадинов: Това беше много добро! Това му се отдава! Имаше и чувство, патос, жестове! Нае се!

Илиана Беновска: Нае се, виждаш как влезе в патриотична тема!

Костадин Костадинов: Не, защо да е патриотично? Това е част от нас! Всеки един трябва да е такъв! Какво значи "патриотично“?

Илиана Беновска: Ти, можеш ли да запееш "Хубава си моя горо“?

Костадин Костадинов: Аз мога да запея 1100 други песни!

Илиана Беновска: Хайде!

Костадин Костадинов: Какво да запея?

Илиана Беновска: Каквото искаш. Можеш ли да запееш "1000 пАти, Исусе“, модерната песен?

Костадин Костадинов: Какво е това? Коя е тази песен, за пръв път я чувам?

Илиана Беновска: Страхотна чалга, но това весели!

Костадин Костадинов: Модерна песен? Ти, направо ме уби!

Илиана Беновска: Ти, разбираш ли, че ако накараме някой да запее, сега Асен да не го викаме пак да запее "Хубава си моя горо“, но по-скоро ще ни запеят "1000 пАти, Исусе“! Ти, какво би запял? Спонтанно! Нали си Левски!

Костадин Костадинов: Не, не съм Левски! Аз съм Костадин Костадинов!

Илиана Беновска: Хайде, какво би запял?

Костадин Костадинов: Ами, хайде, да изпеем песента за Костадин, войводата!

Илиана Беновска: Я запей, какво беше?

Костадин Костадинов и Беновска пеят: "Слушай как шумат шумите, буките! Плачат за войводата, капетано !“

Илиана Беновска: Яко!

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

Г-н Петков! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер не ви искат за лидер и премиер?!

И! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер гонят Лена от политиката?!

Тогава! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието!

Аз съм Беновска. И питам.

 ***

Беновска попита: "Доколко ние имаме право да се месим в личния живот на политиците?“.
Налджиев отговори, че когато си публична фигура, трябва да го очакваш. Тук обаче се връщаме на въпроса за подхода към медиите. Един професионален политик би превърнал това от дефект в ефект. Според него Кирил Петков е интелигентен човек, дошъл е с добри намерения, но се е обградил с неподходящи хора. Асен Василев и Данил Лорер са се възползвали от неговата наивност като политик.

"Той сам ли дойде, Петков, или ги доведоха? Или ги доведоха тримата?“, попита Беновска.
Кирил Налджиев отговори, че в България никой не идва сам. Той продължи, че ПП подхождат по аматьорски начин и в сегашната кампания. "Социална мрежа, автобус – баналности, баналности, баналности! Този автобус ги разкриха още в първата кампания, че човекът, който ги посреща, си го водят с него! Изключително много комуникационни грешки допускат. Даже вече го подозират в един момент в тази кампания, че го прави умишлено, защото чак толкова некадърност на едно място не може да се събере!“.

"Нали знаете, има една теория на ВВС, че трябва да има най-малко три грешки, за да се разбере, че предаването е на живо, умишлено да ги направиш!“, отбеляза Беновска.
Налджиев продължи, че Петков е влязъл неподготвен в политиката, явно не е очаквал това, което му се е случило. Това го е озлобило и оттам нататък нещата са тръгнали надолу!



Комуникационната стратегия на Бойко Борисов.

"А Борисов, те сега са конкуренти за първото място, колко е ефективен той с медиите? С един телефон си стана звезда!“, попита Беновска.
Налджиев отговори: "Борисов има едно уникално качество! Той имам чувството, че е единственият политик, който напипва пулса на хората през всичките тези години и това е нещото, което го води и го прави толкова успешен! Защото не можеш да кажеш, че Борисов не е успешен, при положение, че толкова години вече е в политиката и има все още висок рейтинг!“.

Водещата отбеляза, че Кирил Петков иска да пенсионира Борисов.
Събеседникът ѝ отговори, че няма да успее! Той продължи: "Ще Ви кажа една интересна случка. Възходът на Борисов съвпадна с възхода на plovdiv24, супер случайно, става въпрос за една критична ситуация в Пловдив преди няколко години, Борисов беше още главен секретар на полицията. Тогава Марица преля, подобно на това, което се случи сега, но едно е да прелее Стряма, едно е да прелее Марица в Пловдив. Тогава медиите бяха мъртви по отношение на отразяване на събитието. И plovdiv24 тогава имаше малка аудитория, но беше единствената медия, която отразяваше от мястото на събитието в интернет буквално през 2-3 минути. Изведнъж получихме огромен ръст в посещаемостта и хората свикнаха с нас. Сега тези цифри звучат смешно, но както имахме по 100-200 читателя на ден, на следващия ден имахме по 2000-3000. Сега, ако сме под 300 000  на ден се карам на колегите, но времената са различни! И тогава буквално на барикадите с пясъчни чували беше Борисов цяла вечер. Той координира нещата, ние отразяваме. Той тогава още не беше влязъл в политиката, но още тогава е усетил пулса! Ние бяхме усетили, че трябва да отразяваш на живо, а той е усетил, че трябва да счупиш традиционното поведение на един главен секретар на полицията, да си там на терен и да дадеш личния пример!“.

"Сега ме карате да разкажа нещо, което никога не съм разказвала, имаше една песен на Каризма "Ще избягам ли от теб“, тя е против насилието. С тях работихме много добре и когато работихме върху тази песен, аз им казах – трябва да снимаме Борисов в този клип! Тогава беше още главен секретар на МВР, аз му звъня от колата, не ми вдига. След това ми върна обаждането и ми казва – аз съм в Габрово, кажи какво! Аз му казвам – тъй, тъй и тъй! Фразата, която ще чуете, ме покоси тогава. Той момълча, помисли и каза – да, ти си добра българка, аз ще те послушам! И се снима в клипа, малко, но достатъчно и това даде един друг облик. Отначало го хейтеха, но после видяха, че е поливалентен!“, разказа Беновска.
Налджиев отговори, че винаги е подкрепял смелостта в политиката. Той продължи: "Аз затова подкрепям и Петков в някои отношения, какво лошо има, че се е влюбил или че танцува, но трябва да направиш и следващата крачка! Да си признаеш, че си влюбен!“.

Беновска отвърна: "На чужд гръб и 100 тояги са малко! Виждате, че Митеран 20 години мълча!“.

Медийната среда в България.

"Какво ни очаква нас, медиите, след тези избори? То е свързано – кой ще дойде на власт? Ако искате дайте прогноза, ако не искате, недейте! Но трябва и ние да дадем нещо ново, защото все очакваме от политиците, но и ние не сме генератори на новости, съвкупно!“, попита Беновска.
Кирил Налджиев отвърна: "Ще отговоря малко по-различно – аз не бих дошъл на власт! За мен е луд този, който поема властта тази есен. Защото предстои наистина проблемна зима и подобно на Петков този "някой“ ще плати сметката! Аз бих изчакал до март. Служебното правителство така или иначе не е избираемо, то не е конкурент на всички, които участват. Мисля, че има силата и може да плати тази сметка, която предстои! А ние, медиите, трябва да спрем да сме експлоататор на политическия живот. Ние казваме на политиците да се обединят за излизане от кризата, а ние какво правим в тази посока? Предложили ли сме решение, отишли ли сме да подадем ръка? Не! Гледаме да се надцакваме с гости. Бях в президентството, говорих с пиарите на Радев да ми даде интервю. Те ми казаха – не, останалите медии ще се разсърдят, знаете ли откога чакат за интервю! Какво означава да се разсърдят? Дайте тогава всички медии да се хванем и да направим едно общо интервю с него!“.

"Винаги съм го предлагала това, и на Борисов, и на президентите дълги години! Като Путин – едно голямо интервю! Ще успеем ли това да си го поставим като обща задача?“, попита Беновска.
Събеседникът ѝ отговори, че медийната ни среда още не е узряла! Като преход, като политика ние вървим поне 10 години назад! Включително и като разбиране за правене на медии и журналистика все още сме доста изостанали! Водещата попита как са свързани с това парите. Гостът ѝ отговори, че рекламните агенции в момента са едни от най-големите вредители на медийната среда, защото те не инвестират парите там, където има смисъл. Те не се интересуват от реални рейтинги. Налджиев заяви: "Вие знаете ли, че нашата медийна група plovdiv24 е изхвърлена от единствената рейтингова агенция, която използват агенциите. Защото ние им показахме нагледно, хайде да не кажа, че лъжат, но че грешат? Открихме грешки и ги изкарахме публично тези грешки. И когато ги показахме публично тези грешки – те ни изгониха! Лошото е, че и политиците боряват с грешна информация. Онзи ден имах среща с политик, обяснявам му за рейтингите и той започва да ми изброява най-четените интернет медии в България. Аз му казвам – ти боравиш с тази агенция, която е грешна. Ето откъде да си ги видиш най-четените! Няма да ти обяснявам нашите медии колко са велики, просто да боравиш с правилната информация. Той беше впечатлен от реалните цифри! рlovdiv24 има 4 милиона читателя за август. Отивам в агенцията и те ми казват – ами ние като имаме регионална кампания! Каква регионална кампания? plovdiv24 има 4 милиона, те няма как да са пловдивчани. Естествено новите технологии позволяват рекламата да се филтрира и регионално. Слава Богу вече има големи рекламодатели, които инвестират много пари в медиите. Те си правят правилните анализи и започват да инвестират в медиите, където има смисъл!“.

Подаръците.

Беновска подари на госта си тениската на предаването HARVARD LAW, JUST KIDDING с думите: "Пожелавам Ви, това интервю е междинно, аз ще Ви поканя и в нашата кампания за образованието! А иначе шеговито да завършим, ще Ви подаря нашата закачка към харвардците Кирил, Асен, Лорер, това стана политически хит без да искаме!“.

Налджиев подари на Беновска книгата "Ивайло“ на Янко Иванов с думите: "Това е единственият роман за този цар! Друг няма“.

Водещата попита госта си каква ябълка е в медийната среда.
Той отговори – зелена! "Подарявам Ви зелената ябълка и ще Ви чакам за червена!“. Това нещо трябва да се промени!“. Така завърши разговорът между Кирил Налджиев и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 17.09.2022 г.