Ержан Ебатин: Доган и Заедността на ДПС са за България!

Ерджан Ебатин, ДПС - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 10.09.2022 г. 

ДПС на изборите 

“Ролята на ДПС винаги е ключова в историята на България. На тези избори се очаква да бъдете, може би, втори, ако не - трети. Как си го обяснявате?" попита Беновска.

Ебатин отговори, че е много трудно да се прогнозира изходът от кампанията, тъй като това са четвъртите избори за период от година и половина и не се знае дали избирателят е настроен да избира, защото е разочарован. “ДПС има стабилно положение в пространството. Винаги сме представени добре, имаме устойчивост, имаме ориентир по отношение на политиките, които провеждаме и по отношение на връзката и комуникацията с избирателя.

Независимо от това много е трудно да се прогнозира някаква политическа стабилност в следващия парламент. Политическото пространство е в хаос на популизъм и политиците не са осъзнали, че трябва да има диалог, за да се намери балансът между основните политически играчи в сложната геополитическа ситуация, да се сформира кабинет с общи цели - икономически стабилитет и запазване на мира и сигурността" отговори Ебатин.  

Мустафа Карадайъ в ЦИК 

Беновска пожела да изгледат изказването на Мустафа Карадайъ при внасянето на документите на ДПС в ЦИК.  

Медия: С каква нагласа ДПС отива на тези избори? 

Мустафа Карадайъ: Победа! Това е нагласата! ДПС трябва да има много добър изборен резултат, за да победят българските граждани! Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и не само в политиката! Крайно време е! Крайно време е да възстановим нормалността в политиката. Ние от много време, дълги години призоваваме за това.

Нормалността и възстановяването на нормалността не означава пък реваншизъм! За да има просперитет в обществото, трябва да има обединение, да има диалог! И затова нашата нагласа е победа! Победа за българските граждани, а тази победа минава чрез много добър изборен резултат на ДПС! 

Победа за ДПС? 

“ДПС победа - как?" попита Беновска. Ебатин каза, че това е вътрешнопартиен проблем и зависи от комуникацията с избирателите. Той подчерта, че ДПС има потенциал в българското политическо пространство, но само този потенциал не е достатъчен, за да се подобри политическият климат.

“ДПС показва пътя и то неведнъж. Българското общество и политическо пространство трябва да преодолее определени стереотипи, нагласи, които са създавани умишлено от много политически субекти. Лесно се печели, когато настройваш срещу някого, но влизаме в една улица, която е задънена и политическото пространство не може да намери изход, формулата на управление вече няколко поредни мандата.

Чуват се гласове за промяна на политическия модел, в който функционира страната. Мисля, че ДПС е един позитивен пример и от години призоваваме за диалог между политическите партии. Няма да стане промяната без диалог" подчерта Ебатин и заяви, че основните политически играчи градят играта си на базата на това как няма да управляват с другите. Ебатин бе категоричен, че докато не се осъзнае нуждата от диалог няма да се намери изход. 

Изборни секции в Турция; Разделителните линии на политическите партии; Моделът на заедност на ДПС 

“Леко разгневихте останалите претенденти за власт с това, че най-много изборни секции са открити в Турция, след това Англия. Мустафа Карадайъ проведе през август много ключова среща с президента на Р. Турция Ердоган и на нея той благодари и на българите, които подкрепят ДПС на всички избори.

Как ще се справите с този въпрос, че винаги се опитват вашите политически опоненти да намалят възможността вашата избирателна активност да бъде по-висока?" попита Беновска. Ебатин отговори, че ДПС не е единственият политически субект, който получава гласове от Турция, но за да получава тези гласове, то има причина.

“Останалите политически партии, независимо от това за какво говорят, те имат разграничителни линии на психологическо ниво на етническа основа. Това избирателят го усеща. Тези разделителни линии в ДПС ги няма и вие неслучайно казахте, че ние работим в региони, където етносът е чисто български. Ние открихме кампанията си във Видин и други региони, а там няма турски избиратели, но ние получаваме гласовете от години.

Това показва, че ДПС притежава един модел, който е на заедност, както го е формулирал почетният председател на ДПС Ахмед Доган, в който модел всички етноси, всички религиозни общности са представени с равна тежест и няма никакво различие.

ДПС притежава потенциала да обединява българската нация и се явява модел, чрез който българското политическо пространство може да разчупи определени стереотипи и отдавна показваме кой е правилният път - обединение, единство, заедност, но това не се осъзнава и се създават разединителни линии" коментира Ебатин. Той подчерта, че стереотипите на разделение са толкова мащабни и именно заради това всичко се възприема като клише и не може да се осъзнае дълбочината на казваното от него и ДПС, макар това да е единственият път за излизане на България на нови висоти.  

Николай Марков за Ахмед Доган 

Беновска припомни, че в края на юли българския анализатор е пуснал в общественото пространство една теза за това кой може да поведе България.  

Николай Марков в “Беновска пита" на 23-ти юли 2022 година 

Илиана Беновска: Кой е политикът, който сега ще го изиграе идващият на "бял кон“, не го казвам иронично, който ще може да овладее полуразпадащата се държава? Идват изболи май! 

Николай Марков: Вижте, ако отчетем, че единствената автентична, която има лидерство, от пита leadership, такъв, какъвто би трябвало да бъде, нали казваме, че сме евроатлантическа държава ... 

Илиана Беновска: Who is that boy, казано на "харвардски“? 

Николай Марков: Аз смятам, че основната роля в тези процеси ще изиграе г-н Доган! Причината е, че ПП ГЕРБ по някакъв начин, и не по една причина е донякъде отвлечена! ПП БСП е със затихващи функции, представителни разбира се в голяма част. Вътрешнополитически представени, външно почти не. А другите партии нямат никакво значение! 

Илиана Беновска: Защо отбягвате ГЕРБ и Бойко Борисов? 

Николай Марков: Само да кажа, че ПП ... 

Илиана Беновска: Това все още не е регистрирана партия!  

Николай Марков: Нито е регистрирана, нито е партия! Да кажем, че това е "аватар“, модерен проект на американското посолство. 

Илиана Беновска: Are you sure? 

Николай Марков: Което по някакъв начин смятат, че така трябва да се прави. 

Илиана Беновска: Американците се отрекоха от Gemcorp! 

Николай Марков: Вижте, какво казва човек с устата си и какво прави с делата си, понеже съм християнин, гледам все пак делата на човек, а не думите му! И с цялото ми добро отношение към цивилизования свят, както се нарича, смятам, че нещата трябва да се правят по цивилизован начин. Ако начинът не е цивилизован и ако средствата и способите, които ползваме за реализиране на определени неща не са почтени, смятам, че си имаме работа с един нецивилизован свят! 

Илиана Беновска: А дали Доган ще се съгласи? 

Николай Марков: Той няма избор! Той няма избор! Няма друга партия, която може да поеме тежестта на това, което се надроби в България през последните десетина години и малко повече! Дори аз мисля, че г-н Аталай, който беше гост преди мен, много фино Ви подаде за подобен процес. Сега, доколко той смята, че лидерът ще поеме тази отговорност и последствия, които ще предстоят, защото всяка отговорност и определени последствия носи след себе си, вече аз не смятам, че ... 

Илиана Беновска: Направихте големия удар сега, това, че номинирахте Доган за народен водител! Не че той е излизал от тази си роля. 

Николай Марков: Просто няма друг избор, защото другите се разпаднаха. Аз затова го казвам, а не защото смятам, че така трябва да бъде. Просто приемам фактите такива, каквито са. Това е като едно лечение на заболяване – лекарят отива, прави преглед, съответно там прави изследвания, които трябва да се направят и поставя диагнозата такава, каквато е! А не такава, каквато иска да бъде! 

Доган повежда България 

“Възможно ли е Доган да поведе България?" попита Беновска. Ебатин отговори, че това, което прави ДПС, е да залага определени репери в политическото пространство и подсказва кой е правилният път - на заедността.

“Доколко българското общество осъзнава процесите, които трябва да се случат, за да излезе България на едно позитивно ниво, обществото да върви напред, това е казус на самото общество. ДПС има, като всяка политическа партия, ограничен потенциал да налага своя политически модел. Ние го подсказваме. Този модел на популизъм, който другите политически субекти предлагат, той е изчерпан.

Кога обществото ще бъде готово да приеме модела на ДПС за заедност, диалог и формиране на национални приоритети, е проблем на ДПС и на обществото" коментира Ебатин.

Беновска отбеляза, че в обществото има омраза, егоизъм, интересчийство, няма идеали и затова пита дали е възможно Доган да поведе хората към заедността и към преодоляване на изкуствено насадените морални и нравствени различия. Ебатин заяви, че този процес ще се случи, но може би няма да е на тези избори.

Според него нито водачите, нито партиите, нито обществото е осъзнало реалния проблем - разделението и водене на политика на база на отрицание.

“Не знам на какви страдания още трябва да бъде подложено обществото, на какви лишения, на какви противоречия и на колко трябва да бъде разкъсано от българските политици, за да се осъзнае" подчерта Ебатин. Беновска сподели, че Ива Митева е била преди него в предаването и е призовала Слави Трифонов да се появи сред хората.

“Трябва ли и Ахмед Доган да излезе също?" попита водещата. Ебатин отговори, че може би ДПС има нужда Доган да се появява по-често и да бъде инициатор на вдъхновение. Според него и извън ДПС има хора, които осъзнават визионерската роля на Доган в политическия и обществения живот, но не е дошъл моментът на катарзис, за да се осъзнае кои ценности ще изкарат обществото напред, защото все още хората са в полето на противопоставяне. 

Ерджан Ебатин е водач на листата на ДПС във Варна. Той сподели, че ще се радва ДПС да получи сериозна подкрепа с оглед на това България да намери своя път към сигурността и развитието. 

Така завърши разговорът между Ерджан Ебатин и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-ти септември 2022 година.