Димитър Зоров, НСГБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 10. 9. 2022 г.

Неадекватната политика към животновъдите от страна на българските власти и на ЕК.

"Директно към темата, ние я разискваме вече няколко пъти, Вие още от правителството на "Промяната“, през служебния кабинет сега поставихте въпроса, че вашият сектор умира! Че в Европа подпомагат вашите колеги, а тук нехаем дали ще има месо и мляко, дали фермите ще фалират! Защо?“, попита Беновска.

Зоров отговори, че явно спектърът на ПП е доста по-къс и ги интересуват краткосрочни неща.

Той продължи: "“Промяната“ ни излъга доста солидно. Финансовият министър Асен Василев обеща пари, които никога не дойдоха! Влязоха в актуализацията, но те бяха необходими към 31-и март.

В актуализацията влязоха и първите средства, които ще се получат, са по времето на служебното правителство и то в края на септември, началото на октомври. Болният човек, като умре, не можеш да го върнеш назад! За съжаление тази каша в България е отдавна, защото явно секторът се управлява от хора, които са извън проблематиката, никога не са влизали във фермите.

Вместо това казват – това са някакви хора, ревящи за пари и наслагват това свое разбиране. За съжаление се оказва, че и в ЕК, хората, които управляват също да далече от реалностите и го видяхме при всички наши срещи. Те не познават този сектор!“.

"Даже чух, че една високопоставена чиновничка не може да Ви отговори, защото е в отпуск!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ЕК е в отпуск до следващия понеделник. Той попита защо европейските чиновници трябва да взимат такива високи заплати, след като секторът умира и трябва да има солидарност.

"Едни зает в животновъдството не може да вземе по 1000 лева на месец, а те взимат по 10 по 15 хиляди евро на месец! Нали говорим за солидарност! На нас всеки ден ни обясняват колко трябва да сме солидарни с Украйна, с други проблеми. Отпускат се пари за Украйна, а никой нехае за положението на гражданите на ЕС! Този проблем назрява и той не е само в България. Да, ти трябва да помагаш, но не можеш да оставиш собствения си народ да умират!“, категоричен бе Зоров.

Проблемът с опрощаването на помощите за животновъдите, отпуснати през 2008 г. под формата на кредити от ДФЗ.

"Вие разчитате, аз като гражданин също се надявам, макар да има още месец и нещо живот това правителство, Явор Гечев, сегашният земеделски министър, да реши някои от въпросите! Нека чуем какво каза той в нашето студио преди 2 седмици!“, продължи Беновска и пусна запис от участието на Гечев в "Беновска пита“ от 20.08.2022 г.:

ЗАПИС:  

Илиана Беновска: Знаете ли, че фермерите бият тревога още от по-предишното служебно правителство, през редовното, сега и при вас...

Явор Гечев: Ако говорите за големите млечни производители – казусът е от 2007-08 година!

Илиана Беновска: Да, те загиват! Какво се получава? Раздадени са им едни кредити от ДФЗ!

Явор Гечев: През 2008 г, трудна година, между другото тази е същата. Имаше суша, рекордни цени, войни! Изобщо всичко, каквото можеш да има, го има! През 2008 г. държавата отпуска кредити, тогава такъв инструмент е измислила, с които да подпомагат фермерите за изхранване на животните с фураж. Ситуацията е горе-долу идентична, чисто икономически, с тази в момента. Още тогава са казали на фермерите, че тези кредити ще бъдат преструктурирани в държавни помощи. В момента сме 2022 г., проблемът не е докрай решен! Частични решения е имало, преструктуриран е частично на едни, на втори, на трети.

Илиана Беновска: На малките с европейски помощи са оправени до 100 000!

Явор Гечев: През времето до 100 000  и малко отгоре на няколко пъти са били преструктурирани.

Илиана Беновска: Обаче големите и средните, тези които са гръбнакът?

Явор Гечев: 28-30 човека са някъде!

Илиана Беновска: И произвеждат 65% от декларираното мляко. Те в момента са задължени лица. Всички правителства им обещаваха да бъдат опростени тези кредити! Какво правим сега?

Явор Гечев: Всъщност бях алармиран, да не казвам имена на производители, от самата Вас. Направил съм цялостна проверка. Работим по варианти за възможности как да продължим този процес на преструктуриране на съответните кредити.

Илиана Беновска: Имате точно 43 дена!

Явор Гечев: До изборите, след това ще имаме още месец някъде.

Илиана Беновска: Ще ви стигне ли времето?



Явор Гечев: Трудно!


Илиана Беновска: И без Народно събрание!

Явор Гечев: Първо нямаме Народно събрание. Второ, нямаме други средства, освен тези, които имаме в момента. Те са вече разпределени. Нямаме резерви. ДФЗ е разпоредител, каквито са му налети, такива разпределя. Да, тази година са му налети доста средства. Налети е груба дума, предвидени са. Сега в момента подписвам документи, че се плащат едни средства, които структурно са направени как да изглеждат, аз не мога много да променя нещата.

Илиана Беновска: Тоест Вие давате надежда, че до края на мандата на това правителство ...

Явор Гечев: Търсим варианти за продължаване на този процес, защото наистина не е честно спрямо някои от големите производители!



Илиана Беновска: Това е гръбнакът на това производство!


Явор Гечев: Ще Ви кажа даже още нещо.

Илиана Беновска: В Европа им дават пари да унищожават животните, а ние просто ги оставяме да умрат!

Явор Гечев: За мен е въпрос на национална сигурност. Не може да нямаме собствено производство. Единна Европа е много хубаво нещо, но тя не е монолитна. В Европа в крайна сметка е кой каквото си направи. То не е даром!

Край на записа: 

 

Илиана Беновска: Г-н Зоров, големият въпрос, който стои пред вас, големите животновъди, виси 14 години!“.

От своя страна Зоров отговори, че всеки министър до момента идва, дава обещания и не ги спазва. Той продължи, че тези обещания са дадени най-напред при правителство на БСП. А Явор Гечев е допуснал неточност, защото досега евросредства не са били отписвани. А тези средства не са давани на фермери, а на фуражопроизводители да им дадат фураж.

Причината е била, че страната ни не се е била организирала да нотифицира държавна помощ.

"Това, което се наблюдава в момента с тези около 30 производители, е дискриминация! Тези пари са дадени на глава животно! Те не са дадени на стопанство! Дискриминацията продължава с политиката на ЕС – 62 000 евро на стопанство. И това стига до 265-тата крава, заради кризата в Украйна и последиците! А над 265-тата? Всички вдигат рамене! Аз затова казвам, че европейските полици не знаят къде се намират!“, отново подчерта Зоров.

Димитър Зоров обясни, че Сърбия е забранила износа на мляко и млечни продукти. Тя не член на ЕС, но в магазините в Белград следобед вече няма мляко, а само соеви и палмови заместители. У нас през юни добитото месо е 59 грама на човек. Млякото е с 3000 тона по-малко в сравнение с предходния месец. Много животновъди са се записали в кланиците да им поемат за клане животните. Зоров попита:

"Какъв е изходът, след като Асен Василев при срещата с него, представители на МЗХГ потвърдиха, че себестойността на един литър мляко, като са отчетени всички субсидии, които са дадени, е между 1,35 и 1,51 лева на литър! А пазарната цена тогава беше 85 стотинки. Ние попитахме кой ще дофинансира тези 50 стотинки, защото чухме едно глупаво момче, наречено Момчил Неков, недоразумение заместник-министър, който каза – ами вие ще финансирате и банките! Ще теглите кредити, ще работите! Всички губят. Това нормален човек може ли да каже? Аз затова казвам, че ни управляват хора, които една кокошка не са донесли в едно стопанство! За съжаление същата е политиката в ЕС!“.

Димитър Зоров беше категоричен, че ние сме пълноправен член на ЕС и затова, ако ЕС взема неизгодни за нас решения, трябва да се възползваме от правото си на вето. Унгария например го прави и затова са уважавани навсякъде. Но те имат нормално ръководство! А ние сме марионетки и си унищожаваме собственото производство!

Какво спешно трябва да направи служебният министър на земеделието Явор Гечев?

"Обърнете се към сегашния министър Явор Гечев, той Ви е колега, земеделец е по природа! На какво разчитате по време на неговия мандат?“, попита Беновска.

Димитър Зоров отговори, че на първо място искат помощта да се дава за всички животни, а не само до 265, защото противното е дискриминационно. Вече има изпратено такова искане от наша страна до ЕК.

Второто искане засяга една несправедливост, въведена от Десислава Танева – над 50-тото животно при обвързаната подкрепа редукция на субсидията за всяко следващо животно с 30%. Преди 5 години обвързаната подкрепа на една крава е била 600 лева. В момента е 420-30! С редукцията ще стане под 400 лева, а има и инфлация!

Зоров подчерта: " И третото нещо, което искаме от министъра, тези кредити да бъдат отписани! Защото тези кредити всяка година ги удължават, но искат обезпечение. На всички по-малки искаха запис на заповед. А тук искат обезпечение.

Тези обезпечения се застраховат. Това са допълнителни разходи, текат лихви. Или общо всички задължения бяха към 3 милиона. Лихвите са към 1,5 милиона. И министър Гечев не знае какво да направи! Ами едно писмо за нотификация до ЕК и това е! Да се обясни какви глупости са правили, какви споразумения са подписвали и да решат въпроса! Защото тази финансова тежест тежи!“.

Предстоящата тежка зима.

Зоров заяви: "Вододелът е дошъл, ще е изключително тежка зима, защото производството в животновъдството няма да издържи! Голяма част от малките фермери не са събирали груби фуражи, защото нямат средствата и не виждат смисъл! Защото тези пари, които трябваше да се дадат през март, ще се дадат, и то след голям зор и напъване към министър Гечев, ще се дадат евентуално в края на септември! Но те ще са отдавна изядени и приключени!“.

"Значи какво ще стане, ние ще останем без месо, мляко?“, попита Беновска. Димитър Зоров отговори, че Румъния вече търси 700 000 това сурово мляко. До наши производители е имало обаждания от Албания, защото предприятия там няма с какво да работят!

Необходимостта от отстояването от страна на министър Гечев на националните интереси в животновъдството пред европейския комисар.

"Предлагам да спрем разговора дотук, мисля, че той ще стигне до Явор Гечев! Аз лично ще го информирам и се надявам за времето, което има, да предприеме мъжди действия!“, заяви Беновска. Димитър Зоров отговори: "Моята молба към г-н Гечев, както Вие казвате – да е "мъж с топки“!

На Съвета на министрите, който предстои, да заяви на този комисар, че това не може повече да продължава и по тези 3 въпроса той трябва да напише – да! За Унгария търсят всякакви изключения, а ние тук ставаме като смешници! Ние вече нямаме национално самочувствие!“.

"Казвам Ви благодаря, но нямам усещане за позитивност от този разговор! Днес е 10-и септември, до изборите остават окол 20 дена и после евентуално още толкова живот на служебното правителство!“, заяви Беновска. Димитър Зоров отговори:

"Всеки министър, който има решимост, може да го реши в понеделник! Пуска на ЕК, че това ще направи България и приключва! Нека да видим с колко ЕК ще глоби България, защото изключението за тези над 62 000 евро, за да удовлетворят всички крави, както е разчетът, и е отделен национален бюджет, с колко ще ни глобят?“.

Илиана Беновска: Значи Явор Гечев да има "топки“ като Виктор Орбан?“.

Събеседникът ѝ отговори: "По-малки дори! Виктор Орбан направи много големи крачки и много за своята страна, колкото и ние тук да се подиграваме!“.

Така завърши разговорът между Димитър Зоров и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 10.09.2022 г.