Димитър Димитров, КАПБ и Йордан Арабаджиев, СМП - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 10.09.2022 г. 

Какво обеща министър Алексиев и какво се случи? 

“Служебният вице и транспортен министър Христо Алексиев, който обеща като мъж, че ще се справи с проблемите и МРРБ министър Шишков - ще спасят или унищожат транспорта?" започна разговора Беновска. Димитров коментира, че Алексиев е повече вицепремиер, отколкото министър на транспорта и е трябвало да се проведе среща за границите, защото ситуацията там е неописуема, но такава среща така и не се е провела. Той подчерта, че са подали сигнал за инфраструктурата и специално за пътя Монтана-Видин.

“Не е късно да се случат двете много важни неща - опашките по границата и да бъде облекчен трафикът, както и да бъдат въведени отстъпки от тол системата за превозвачите, които преминава определено количество километри в България. Виждаме желание от страна на министър Алексиев.

Вчера беше качена за обществено обсъждане наредбата по отношение на психологическата годност, която още от Московски ни се обещава, че ще бъде махната и всеки един министър след него. Чест му прави това на г-н Алексиев, но това няма да ни реши двата основни проблема. Да не забравяме и ситуацията с горивата - метанът е 6,40 лв, а в Германия е 1,40 евро. Имаме много проблеми. Виждаме желание, надяваме се да има и време за поне част от тях. Алексиев каза за мъжката дума - следва поне тези неща да се напънем да свършим и ако те не могат, ние винаги сме на среща" каза Димитров.   

Среща със Захари Христов 

“Г-н Арабаджиев, Вие със заместник-министъра Захари Христов имахте неофициална среща" отбеляза Беновска. Арабаджиев потвърди и сподели, че са били с Илиян Филипов, предложили са на МРРБ да направят официална среща, на която да се обсъдят предложенията и очакват следващата седмица да има развитие. “Трябваше АПИ да изготвят анализ. Доколкото знам е готов. Няма време, очакваме по-бързи действия от страна на регионалното развитие, защото предстои обществено обсъждане и се надяваме да бъдат решени освен наредбата за психото, така и тол системата. На границите ситуацията е много тежка, очакваме и МВР и агенция “Митници" да спомогнат за решаването на този проблем" каза Арабаджиев. Беновска подчерта, че е поставила въпроси за конкретни пътища, както и за тол системите на арх. Шишков и Иво Иванов, но е учудена от това, което е отговорил арх. Шишков.   

Беновска пита арх. Шишков: Пътят Самоков-Мальовица, жертви ли, за да има ремонт? ТОЛ таксите на второкласните пътища – докога?  

Арх. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след среща със строителите на интерконектора България-Гърция от 8-и септември 2022 г.  

Илиана Беновска: Г-н Шишков, трябва ли да чакаме нови жертви и ПТП-та, напоследък се обръща много внимание на това, за да обърнете внимание например за пътя, за който съм Ви сезирала аз – Мальовица-Самоков? Сезирала съм и шефа на АПИ Иво Иванов? 

И втори въпрос, какво става с превозвачите и техните молби второстепенните пътища да бъдат извадени от ТОЛ списъка и да не губят, сега не мога да съм точна, но от 2 до 4 хиляди евро? 

Иван Шишков: Тъй като това не е по темата, мисля да не Ви отговоря! Обаче на официални питани, които имате, ще Ви отговорим официално. А иначе днес поканихме всички медии да говорим за нещо, което е изключително важно. Така че ще се въздържа от отговор, защото ще разводним темата с други теми. Знаете, че аз не бягам нито от журналисти, нито бягам от въпроси. Но по тази конкретика, още повече за втория въпрос, той е свързан и с комуникации с Министерството на транспорта.

Моят колега, заместникът ми Захари Христов работи в тази посока. Но това, че са започнали разговори, не означава, че има новина в някаква посока. Така че и да искам, няма какво да Ви отговоря! За другия път, мисля, че разбрах, че имате сериозно наблюдение по въпроса и ще Ви отговоря! Още повече, след като сте сезирали и шефа на АПИ, най-вероятно и той ще Ви отговори! 

Илиана Беновска: Говорите за пътя Самоков-Мальовица ли? Повдигна се вчера и въпроса за пътя София-Самоков и за други пътища, сега да не ги изреждам, но аз не Ви питам сега от частен интерес! 

Иван Шишков: За всичко, което искате да отговорим, все пак трябва да направим предварителен анализ. Все пак Вие ни припомнихте, когато направихме представянето, за два месеца и че сме добре облечени, за което благодаря! И естествено, че важното, което трябва да свършим, са най-важните приоритетни неща, които не търпят никакво отлагане. За всичко, което е конкретно в други теми и освен това възлаганията на ремонтите са направени не от нас.

Това означава, че ние трябва да проверим друг какво е възложил и с какви срокове го е възложил. Защото напомням, нито ремонтите за тази година на пътищата са възлагани от служебния кабинет, нито ремонтите за миналата година на пътищата бяха възложени от миналия служебен кабинет.

Тоест тази конкретика за възлагането на ремонтите, за да мога да отговоря, трябва да проверя за всеки конкретен въпрос! 

Илиана Беновска: И в тази връзка колко пъти да Ви каня да ми гостувате? Остават още 21 дни! Кога ще дойдете – тази събота, друга събота, друг ден? Кажете, кажете, питам Ви специално! А, значи така! Криете се! 

Иван Шишков: Не се крия! Както виждате си говоря с Вас и с всички Ваши колеги! 

Илиана Беновска: Но в избрания от Вас ден! 

Министър Шишков  

“Как анализирате - той поставя акцент върху това, че не по неговото сегашно и предишно управление като заместник-министър са възникнали тези въпроси?" попита Беновска.

Димитров подчерта, че това е министър, който няма какво да отговори и казаното се чува от всеки министър на регионалното развитие и благоустройство. “Трябва човек с ясна визия как ще се случат нещата, какво трябва да се направи за тази пътна инфраструктура, защото нещо, което разбрах от видеото, е че скоро няма да можем да се движим по Е-79, защото нито ще се ремонтира, нито нищо. Той ще се разпадне.

Може би, трябва да заобикаляме през Русе, през Сърбия или не знам откъде. За Витиня не ми се коментира. Там ситуацията я дъвчем 3 години. Пуснаха моста за 2 месеца, направиха едни кръпки. Не коментирам магистралите. Ние събираме тол такси. Чудесно, тол такси се събират за пътища" коментира Димитров.  

Такси на второстепенните пътища 

Беновска отбеляза, че вчера е уведомила служебния премиер Гълъб Донев за тези проблеми, както и президента Радев и очаква реакции и от тях. “Г-н Арабаджиев, кажете колко се губи дневно от това, че ви се взимат такси за второстепенни пътища?" попита Беновска. Арабаджиев отговори, че към момента фирмите плащат 2,5-3 повече отколкото са плащали до 1-ви юли, а една от основните задачи на служебния кабинет е борба за намаляване на инфлацията. “Целият транспортен бранш сме предложили като първа стъпка - въвеждане на отстъпка за изминато разстояние, което ще свали цената на транспортната услуга за местния бизнес и за тези, които работят в България - не само български, а и чуждестранни превозвачи и наистина очакваме през следващата седмица да има развитие, защото е от ключово значение за намаляване на инфлацията" каза Арабаджиев.

Той подчерта, че нямат дата за среща, но им е казано да очакват следващата седмица среща с министър Алексиев, който е поел ангажимента. Беновска отбеляза, че е минал повече от месец, след обещанието на Алексиев да разреши тези проблеми.

Димитров коментира, че Алексиев е натоварен и с темата за газа, оставил е част от екипа на министър Събев и това затруднява неговата работа, а и той е вицепремиер не транспортен министър.

“Има достатъчно време да свърши нещата, които е поел и да не ни разочарова" подчерта Димитров. “Сещам се за хората от рода на Ал Капоне, които казват, че се натъжават от разни неща, вие ще останете разочаровани - това означава ли, че готвите протести?" попита Беновска. Арабаджиев каза, че на този етап не и потвърди, че Алексиев отделя повече време за енергетиката, но може да използва своето влияние и експертиза, за да се реши проблемът с тол таксите. “Надяваме се, че в рамките на следващата седмица ще има развитие, за да мине 14-дневният срок за обществено обсъждане и преди изборите да имаме една сериозна глътка въздух за българския транспорт" заяви Арабаджиев. 

Предложението на превозвачите 

Беновска прочете част от предложението на превозвачите - при изминати 3000 и повече километра през републиканската пътна мрежа да бъде въведена отстъпка от 20 % върху платените тол такси, при 5000 – 40 %, при 7000 – 60 %. Водещата обясни, че не е благоволение към превозвачите, а е към ползвателите на транспорта. Димитров подчерта, че въвеждането на цялата второкласна пътна мрежа в тол системата увеличава инфлацията, защото по нея се движат основно превозвачите в страната, а относно частта, която е част от международните транзитни коридори - трябва да бъде толувана.

“Тези километри и отстъпки звучат много, но тези километри ги достигат превозвачи, които работят вътре в страната, превозват стоките, които на ежедневна база потребяваме. Това означава автоматично намаляване на транспортната услуга. България има регистрирани над 13 000 превозвачи. Ние работим в изключително конкурентна среда и това ще гарантира, че никой няма да злоупотреби" обясни Димитров.  

Протести и надежди 

Арабаджиев изрази своята надежда въпросите да имат развитие в следващите дни и българските граждани да усетят намаляване на инфлационните процеси. “Забавихме темпото след първата среща с вицепремиера. Трябва да го наваксаме. Имаме време да отметнем нещата, които си поставихме. Ако не се случи - и да излезем на протест срещу служебен вицепремиер... няма да протестираме към настоящия момент, но имаме много големи очаквания по отношение на неговия ресор като вицепремиер - горивата, цената на метана и т.н." заяви Димитров. “Предстоят избори, българският избирател ще реши на кого да даде вота си. Ние сме за защита на интересите на българския транспортен бизнес" каза Арабаджиев. Беновска се обърна към Христо Алексиев - “като мъж и като министър изпълнете исканията на превозвачите, за които им обещахте в началото на вашия мандат". 

 

Така завърши разговорът между Димитър Димитров, Йордан Арабаджиев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-ти септември 2022 година.