Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица? Това пита Илиана Беновска в предаването "Беновска пита" по Радио К2“, 8 септември 2022 г., господата Радев и премиерът Гълъб Донев, обръща се и към министър Иван Шишков и Иво Иванов от Агенция "Пътна инфраструктура". Повече можете да видите тук: https://youtu.be/oTd9GF0WmGA

Публикуваме разговора без редакторска намеса:

Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Г-да Радев и Гълъб Донев! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков- Мальовица? Защото МРРБ и АПИ тачат "черни чували“ с пари да раздават - без свършена работа, на свои хора… Вместо да положат "черен асфалт“ и на няма черни забрадки.

Ето какво попитах арх. Шишков, отговорен министър да няма смърт на пътя. Изводите от отговора оставям на вас…

Беновска пита арх. Шишков: Пътят Самоков - Мальовица - жертви ли, за да има ремонт? ТОЛ таксите на второкласните пътища – докога?

Арх. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 8. 9. 2022 г.

Илиана Беновска: Г-н Шишков, трябва ли да чакаме нови жертви и ПТП-та, напоследък се обръща много внимание на това, за да обърнете внимание например за пътя, за който съм Ви сезирала аз – Мальовица - Самоков? Сезирала съм и шефа на АПИ Иво Иванов?

И втори въпрос, какво става с превозвачите и техните молби второстепенните пътища да бъдат извадени от ТОЛ списъка и да не губят, сега не мога да съм точна, но от 2 до 4 хиляди евро?

Иван Шишков: Тъй като това не е по темата, мисля да не Ви отговоря! Обаче на официални питани, които имате, ще Ви отговорим официално.

А иначе днес поканихме всички медии да говорим за нещо, което е изключително важно. Така че ще се въздържа от отговор, защото ще разводним темата с други теми.

Знаете, че аз не бягам нито от журналисти, нито бягам от въпроси. Но по тази конкретика, още повече за втория въпрос, той е свързан и с комуникации с Министерството на транспорта. Моят колега, заместникът ми Захари Христов работи в тази посока. Но това, че са започнали разговори, не означава, че има новина в някаква посока. Така че и да искам, няма какво да Ви отговоря!

За другия път, мисля, че разбрах, че имате сериозно наблюдение по въпроса и ще Ви отговоря! Още повече, след като сте сезирали и шефа на АПИ, най-вероятно и той ще Ви отговори!

Илиана Беновска: Говорите за пътя Самоков - Мальовица ли? Повдигна се вчера и въпросът за пътя София - Самоков и за други пътища, сега да не ги изреждам, но аз не Ви питам сега от частен интерес!

Иван Шишков: За всичко, което искате да отговорим, все пак трябва да направим предварителен анализ. Все пак Вие ни припомнихте, когато направихме представянето, за два месеца и че сме добре облечени, за което благодаря! И естествено, че важното, което трябва да свършим, са най-важните приоритетни неща, които не търпят никакво отлагане. За всичко, което е конкретно в други теми.

И освен това възлаганията на ремонтите са направени не от нас.

Това означава, че ние трябва да проверим друг какво е възложил и с какви срокове го е възложил.

Защото напомням нито ремонтите за тази година на пътищата са възлагани от служебния кабинет, нито ремонтите за миналата година на пътищата бяха възложени от миналия служебен кабинет.

Тоест тази конкретика за възлагането на ремонтите, за да мога да отговоря, трябва да проверя за всеки конкретен въпрос!

Илиана Беновска: И в тази връзка колко пъти да Ви каня да ми гостувате? Остават още 21 дни! Кога ще дойдете – тази събота, друга събота, друг ден? Кажете, кажете, питам Ви специално! А, значи така! Криете се!

Иван Шишков: Не се крия! Както виждате си говоря с Вас и с всички Ваши колеги!

Илиана Беновска: Но по избрани от Вас теми! 

Г-н Шишков, летоброенето на започва от вас. Г-н Шишков, нека отново да чуем и видим какво и как отговаряте! И това ли е отговорът на държавника?!

Иван Шишков: И освен това възлаганията на ремонтите са направени не от нас.

Това означава, че ние трябва да проверим друг какво е възложил и с какви срокове го е възложил.

Защото напомням, нито ремонтите за тази година на пътищата са възлагани от служебния кабинет, нито ремонтите за миналата година на пътищата бяха възложени от миналия служебен кабинет.

Драги ми, г-н Шишков, летоброенето на започва от вас.

А симпатичният нов шеф на АПИ Иво Иванов мълчи като риба.

Драги ми, президент Радев, кого и защо назначавате в служебните си кабинети?

Вижте официалната биография на Иванов от сайта на АПИ. Все едно да назначите съпругата си Десислава за примабалерина в Операта…



АПИ: Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“.

Иво Иванов е завършил "Международни отношения“ в Нов български университет и е специализирал в Оксфорд. Магистър инженер е по "Транспортен мениджмънт и логистика“, Висше транспортно училище "Тодор Каблешков". Работил е в екипа на Омбудсмана на Република България. След това е бил директор на дирекция "Комуникация и информация“ в АПИ. Иво Иванов беше директор на Националното тол управление.

Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?

Аз съм Беновска. И питам.