Онлайн обучението по време на COVID-19, а сега и осветлението в клас, което не винаги отговаря на стандартите, са сред основните причините за увеличения брой деца с късогледство. Това заяви пред bTV офталмологът Александър Оскар

"Гледаш червената лампичка, без да движиш главата. Не мърдаш. Браво. Сега от тази страна гледаш. Браво“, обяснява проф. Оскар на малкия си пациент.

Мартина е на 9 години. Никога не е имала проблем с четенето на книги или писането в тетрадка. Никога не е носила очила. Предходен резултат от профилактичен преглед притеснява родителите и те търсят второ мнение - от проф. Александър Оскар.

"Това е зеницата на детето, а това е ирисът. Всъщност сега изследваме диоптрите на дясното око. Апаратът показва, че няма никакъв проблем с диоптрите на дясното око. Има съвсем нормално за възрастта си далекогледство“, добавя още той.

Увеличават  се случаите на късогледство, кривогледство и така нареченото "мързеливо око“ при децата, казва още проф. Оскар. А една от основните причини за това са часовете прекарани пред дигитални мобилни устройства, особено по време на електронното онлайн обучение в COVID пандемията. С връщането в училище се появява и нов проблем - осветеността на класните стаи.

"Препоръката е класните стаи да бъдат осветени с поне 500 лукса, което всъщност беше в голяма част от случаите много под необходимото. И съответно там, където класните стаи бяха по слабо осветени, установихме и по-висока честота на късогледство сред децата“, твърди специалистът.

Д-р Оскар препоръчва родителите да следят дали детето пипа или търка очите си, дали са зачервени или сълзят и дали се оплаква от болки в главата. Това може да им подскаже, че е време за преглед при офталмолог

"Ако установим проблем в ранен етап има голяма възможност ние да излекуваме детето“, казва още проф. Оскар.

Предполага се, че до 2050 година половината от населението на Земята ще има късогледство, като това е пряк резултат от съвременния начин на живот и прекомерната употреба на дигитални устройства.