Вотът на всички места, където българските граждани могат да гласуват в Европа,  преминава в нормална обстановка и без големи струпвания пред избирателните секции, информира МВнР.

Най-голям брой избирателни секции на запад са разкрити във Великобритания – 118, където е и една от най-големите български общности в чужбина. В 35 секции може да се гласува с машина. В Обединеното кралство сънародниците ни имат възможност да упражнят своя вот и на остров  Ман.

Поради часовата разлика в централна Европа изборният ден започна в 8:00 часа, а във Великобритания, Ирландия и Исландия - в 9:00 часа българско време.

МВнР осигури условя изборният ден зад граница да протича без технически затруднеия и организационни проблеми. 245  машини са доставени навреме до определените за машинно гласуване секции.  500 хиляди са изпратените бюлетини.

Междувременно, в 11:00 часа българско време, приключи гласуването в най-рано отворилите изборни секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия.

В Оукланд са гласували 82, а в Крайстчърч 30 български граждани, живеещи или пребиваващи на територията на Нова Зеландия.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 април.