НЕК ЕАД успешно завърши рехабилитацията на хидроагрегат 2 в ПАВЕЦ Белмекен, информира пресцентърът на компанията. 

Разполагаемата мощност на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ за есенно-зимния сезон ще бъде с пълна мощност от 735 МВт.

Рехабилитацията на хидроагрегат (ХА) №2 в ПАВЕЦ Белмекен се проведе на  5.11.2022 г. Тя завърши успешно, след проведени 72-часови проби в реални експлоатационни условия. Агрегатът е с електропроизводствена мощност от 75 МВт. Към този момент 4 от 5 хидроагрегата в ПАВЕЦ Белмекен са успешно рехабилитирани, предстои рехабилитация на последния ХА.

Разполагаемата мощност на каскада "Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ за есенно-зимния сезон ще бъде с пълната си мощност от 735 МВт, с което НЕК ЕАД ще гарантира сигурност на доставките и надеждна работа на електроенергийната система. Към момента при 7 от 9-те хидроагрегата от каскадата рехабилитацията е завършена напълно.

В качеството си на обществен доставчик НЕК гарантира на първо място сигурността на доставките на електрическа енергия за клиентите на крайните снабдители и участва в осигуряването на резерва за регулиране на електроенергийната система.

Компанията търгува и на свободния пазар, като използва всички платформи на БНЕБ. Системата от язовири, ВЕЦ и ПАВЕЦ, оперирани от НЕК, позволяват гъвкаво управление на производствените мощности и успешното съхранение на енергия, чрез отговорно изразходване на водния ресурс.

Със своите 31 ВЕЦ и ПАВЕЦ с инсталирана мощност от 2737 МВт в турбинен режим и 931 МВт в помпен режим НЕК е най-големият производител на енергия от възобновяеми източници в страната.