17-годишна българка се класира в Топ 10 на най-добрите шахматистки в Европа. Надя Тончева завърши на девето място на Европейското първенство по шахмат в Черна гора. С този успех българката се класира за Световното първенство за жени в Баку.

Не помни защо и как сяда зад шахматната дъска.

"Бях на 7, когато започнах да играя. Не помня какво точно ми е харесало, но се зарибих много бързо по играта и не ми е омръзнала", казва тийнейджърката. 10 години по-късно Надя Тончева влезе в двубой с едни от най-добрите шахматисти не само в Европа, а и в целия свят, и успя да ги отстрани.

"Оставих си повече сили за последните партии, защото реших, че са по-важни. Повечето от участничките вече бяха сравнително изморени, докато аз не", споделя тактиката си младата шахматистка.

Треньорът на Надя - гросмайстор Владимир Тодоров, заложил в изграждането на стратегия чрез силна психологическа подготовка. "Да се чувства разкрепостена както се казва, да няма страх от загуба, ако загуби – загуби, но да се бори всяка партия. Сега ѝ се е паднало да играе със състезатели от топ 20 в света и получи се", казва той.