Европейският съюз подкрепя проекта за междусистемна газова връзка между България и Гърция от самото начало - и политически и финансово с 250 милиона евро. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на официалната церемония по въвеждане по експлоатация на интерконектора между България и Гърция, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Проектът за газов интерконектор между България и Гърция стои на дневен ред от над 10 години. Още през 2009 г. беше започнат и то в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на Газпром да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много време, за да се постигне целта. Необходимо е голямо желание, страст и воля за такъв проект и днес бих искала да искрената си благодарност към към екипа на интерконектора и да благодаря на българското и гръцкото правителство, за това помогнаха да се случи", припомни Урсула фон дер Лайен.

"Днес започва нова ера за България и Източна Европа. Обикновено България получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди да започне ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът наистина може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти", подчерта председателят на Европейската комисия. 

"И тук в България, но и в цяла Европа, хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти ката този, България ще има достатъчно газ за зимата", категорична бе Урсула фон дер Лайен. 

Нели СТАВРЕВА