Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски са постигнали съгласие с финансовия министър Асен Василев парите за култура да бъдат увеличени. Новината бе обявена от Тома Биков от парламентарната трибуна по време на дебатите за "Бюджет 2024", който се разглежда на първо четене днес, предаде репортер на "Фокус"

"Аз взимам думата, за да ви съобщя, на вас и на колегите, една наистина добра новина от днес, която е свързана с това, което говорихте, а именно, че лидерите на ГЕРБ и ДПС успяха днес да убедят Асен Василев парите за култура да бъдат увеличени с още 68 млн. лева", заяви Биков.

"Това не е безсмислено действие. Ние миналата седмица приехме текстове на Конституцията, на които пише, че образованието, науката и опазването на културно-историческото наследство са национален приоритет. Така са формулирани от всички нас и 164 депутати подкрепиха това", подчерта той.

Председателят на Комисията по култура обяви, че парите ще бъдат дадени за по-високи заплати на работещите в сектора. 

"За да има плътност в това отношение, ние трябва да отчетем, че бюджетът за култура ще бъде рекорден, че парите ще бъдат приоритетно дадени за по-високи доходи на хората в културния сектор и че тази стъпка ще бъде последвана от други стъпки, които да направят така, че културата - и образованието, и науката, които са част от културата, да бъдат изведени на преден план, защото това е начинът на живот", каза той.

“Няма икономически растеж, който да компенсира лошият начин на живот, а лошият начин на живот е безкултурния начин на живот", категоричен бе Тома Биков.