Намаляването на инфлацията за пореден месец трябва да е по-осезаемо, за да може България да получи положителна оценка в Конвергентния доклад на Европейската комисия и така да влезем в еврозоната. Това става ясно от думите на управителя на БНБ Димитър Радев, който даде интервю пред специалният пратеник на БТА във Вашингтон.

-От позицията на конвергентния доклад намалението трябва да е по-осезателно.

Ако инфлационният критерий, който е определян като единствения, който страната ни не покрива, не бъде изпълнен през юни, смятате ли, че това е възможно да стане по-късно тази година, така че да се присъединим от 2025 г., макар не в нейното начало?

- Да, това е възможен и на този етап по-вероятен сценарий", обясни Радев.

Радев още веднъж коментира ролята на бюджета при намаляването на инфлацията. От думите му става ясно, че политиката, която се води от държавата е в точно обратната посока.

"Бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите", каза управителят на БНБ.

По думите му, евентуално увеличение на данъците у нас не би допринесло за намаляване на инфлацията, а за увеличение на сивия сектор.