България вече сериозно изостава в изпълнение на плана за приемане на еврото в България от 1 януари 2024 година. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев, когото депутатите изслушват в пленарна зала в момента.

"Нека да започна така – истинският дебат днес е за или против еврото. Еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност. Точката, която разглеждаме, този въпрос се съдържа заради поставените въпроси от депутатите. Нека веднага да кажа, че въпросът за еврозоната е политически, а не експертен и отговорът трябва да бъде на НС", коментира Радев.

Той изложи и личното си мнение - "Въпросът е дали България да остане в дълбоката периферия на Европа, или трябва да бъде направено усилие за ускоряване на процеса за присъединяване към еврозоната. Има вече сериозно забавяне".

Изслушването на ръководството на централната ни банка е по инициатива на "БСП за България".

"Целта на днешното изслушването е да чуем този независим орган, защото те нямат политически пристрастия, не са обвързани политически и могат реално да ни кажат какво ще се случи ако отлагаме решенията по тази тема", обяви Корнелия Нинова, лидер на левицата.