"Все още в България забелязваме, че има стигма към разбирането за Second hand и дрехи втора употреба, като разбира се опитваме да покажем на аудиторията чрез образователни канали в нашите в социални медии, ползите от пазаруването втора употреба и как това може да доведе до една по-чиста околна среда и съответно планета". Това казаха Вилислав Славов и Александра Кисова от онлайн платформа Unboxd, която цели удължаване живота на дрехите като начин за опазване на околната среда в сутрешния информационен блок  "Добро утро, България" на Радио " Фокус" .

Към днешна дата, Вилислав коментира, че благодарение на платформа са допринесли за спестяването на 609 000 литра вода и 2000 кг. въглеродни емисии, като заедно с това успяват да убедят много хора да дадат шанс на устойчивата мода.

Двамата гости споделиха, че всичко е започнало още през 2015, когато Никол Пеева, част от създатели на платформата, се завръща от Америка и забелязва, че на българския пазар липсва специализирана платформа за дрехи, в която всеки да качва наличните неща, които вече не носи.

Така се зародила и идеята да създаде своя собствена платформа, а през 2021 събрала и екип, с който заедно се впускат към акселератор на Американския университет, откъдето поставят и началото на платформата, разказаха двамата гости.

Александра поясни, че платформата е широкодостъпна, като всеки може да си направи профил, да разгледа обявите, но и да качи свои. Единственото необходимо нещо са снимки, описание и определяне на цена, като обявата се качва за по-малко от минута.

"Ние се фокусираме върху младите хора и по-точно генерация Z, голяма част от тях вече харесват и са фенове на устойчивата мода и имат навици, които са обвързани с кръговата мода и са информирани и загрижени, съответно за опазването на околната среда и са отговорни към своите действия", допълни още тя.

Мисията на компанията е да покаже, че всеки може да даде своя принос:

"Искаме да покажем, че всеки може да допринесе за минимизирането на негативния отпечатък от бързата мода, чрез вземане на по-осъзнати решения, като се стремим тя да отговаря на нуждите на потребителите за онлайн продажби и покупки. Основната ни цел е да съберем на едно място продава и купувачи, като освен  платформата имаме и допълнителна дейност като организираме pop-up базари", разказа още Александра.

През последната година са успели да организират 5 такива базара в градовете Пловдив, София и Благоевград, поясниха те.

Въпреки всичко Вилислав споделя, че в българското общество все още има предразсъдъци към устойчивата мода и онлайн пазаруването, като чрез съдържанието в мрежите и лекциите се опитват да образоват хората. 

Той коментира още, че модната индустрия изхвърля или изгаря около 85% от текстила, също така е и вторият най-голям консуматор на вода в света и създава 10% от глобалните емисии въглероден диоксид.