Под ръководството на Районна прокуратура – Костинброд се води разследване за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК – незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през територията на страната, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Делото е образувано въз основа на отделени материали от досъдебното производство, водено под ръководството на Софийска окръжна прокуратура за предизвикано пътнотранспортно произшествие. Тогава е било установено, че на 21.08.2022 г., в района на с. Туден, община Годеч, при пътен инцидент била причинена смърт на водача на лекотоварен автомобил, превозвал незаконно пребиваващи в страната чуждестранни граждани. Мигрантите влезли на територията на България без знанието и разрешението на компетентните власти, като целели да стигнат до границата със Сърбия.

В хода на разследването е бил установен съучастник, подпомагал преминаването на 32 граждани от Афганистан и Пакистан в страната - 23-годишният гражданин на Украйна Р.Т. Той е бил задържан на ГКПП Аерогара Бургас при опит да напусне страната.

С постановление на прокурор в Районна прокуратура – Костинброд Р.Т. е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него престъпление.

Днес, 29.08.2022 г., по искане на държавното обвинение съдът взе мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо него.

Разследването по делото продължава под надзора на Районна прокуратура – Костинброд.