Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" изпрати декларация в подкрепа на стачкуващите миньори и енергетици. Ето какво се казва в нея: 

"Скъпи синдикални братя и сестри,

Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ категорично застава зад протеста на нашите братя и сестри, работещи в енергийния и въгледобивния сектор, членове на Федерация "Енергетика“ и Синдикалната Миньорска федерация "Подкрепа“, за правото им на труд, запазване на работните им места и плавен преход към енергийна независимост!

Учителският синдикат "Подкрепа“ категорично подкрепя исканията на миньорите и енергетиците за:

Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023 г.

Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони,

Защото това са исканията за бъдещето на България!

Защото плавният преход ще ни гарантира национална сигурност и независимост!

Защото задълбочаването на енергийната бедност, ще ни приравни към африкански стандарти!

Спецификата на Вашия труд е дълбока и сложна. Вие сте една много важна част от гръбнака на икономиката и националната сигурност, като работите за неоспорими обществени нужди и блага, без които българските граждани не могат.

Синдикат "Образование“ споделя Вашите тревоги, защото това са и нашите тревоги!

Ние твърдо заставаме зад справедливите Ви искания!

Надяваме се тези национални протести да разтърсят България и правителството, и политиците да вземат не проевропейски а пробългарски решения!

Да живеят българските интереси!

Ние сме с Вас!

Заедно със Солидарност и Подкрепа!"