Прилепите могат да бъдат решението за откриване на нови начини за борба с рака, според данните от ново проучване, публикувано в списание Genome Biology and Evolution.

Изследването се фокусира върху бързата еволюция на прилепите, която може да е отговорна за техните уникални способности. Учените казват, че геномите на прилепите в крайна сметка могат да предоставят повече информация за връзките между имунитета и рака.

Прилепите се отличават сред бозайниците не само със способността си да летят, но и с дълъг живот, нисък процент на рак и здрава имунна система. Техните уникални биологични черти дори се простират до предполагаемата им роля в появата на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява болестта Covid-19.

Учените казват, че прилепите са интересни за изучаване, тъй като могат да окажат влияние върху човешкото здраве. Според проучвания, цитирани от Dgi24.ro, разбирането на необичайния вроден имунен отговор на прилепите - тяхната първа линия на защита срещу патогени - може да предостави ценна информация за предотвратяване на предаването на болести от животни на хора.

За целите на изследването екипът секвенира геномите на два вида прилепи - ямайския плодов прилеп и мезоамериканския мустакат прилеп - използвайки напреднала технология от Oxford Nanopore Technologies и проби от прилепи, събрани от Американския музей по естествена история в Белиз. След това те сравняват геномите на прилепите с тези на други бозайници и това, което откриват, ги заинтригува.

Прилепите притежават генетични адаптации в протеини, които са свързани с възстановяването на ДНК и потискането на рака. Те идентифицираха адаптации в шест протеина, свързани с възстановяването на ДНК, и 46 протеина, свързани с рака.

"Чрез генерирането на тези нови геноми на прилепи и сравняването им с тези на други бозайници, ние продължаваме да откриваме изключителни нови адаптации в антивирусните и противораковите гени", каза водещият автор д-р Армин Шебен от Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк в изявление.

По-специално, проучването установи също, че прилепите имат повече от два пъти броя на променените гени, свързани с рака, в сравнение с други бозайници, предоставяйки допълнителни доказателства, че имат уникални способности за потискане на рака.

Въпреки че изследванията на прилепите може да изглеждат далеч от човешкото здраве, д-р Шебен обяснява, че "тези проучвания са първата стъпка към превръщането на изследванията в уникалната биология на прилепите в перспективи, свързани с разбирането и лечението на стареенето и заболявания като рак при хората.".

Тези открития разкриват нови пътища за изучаване на причините за рака и връзките между рака и имунитета, предлагайки надежда, че подобно знание, получено от прилепите, като може един ден да доведе до нови лечения за човешки заболявания. Изследването беше публикавано на 20 септември в списанието Genome Biology and Evolution, видя "Фокус".