Участъкът от магистрала "Европа" между Драгоман и границата със Сърбия все още не е готов. Очакванията бяха това да се случи през септември, но се стигна до трета поредна отсрочка заради незавършили отчуждителни процедури, предават от NOVA.

Шофьори на тирове алармират, че в отсечката от 100 метра до пункт "Калотина" често се образуват опашки от чакащи тирове. Там пътят се стеснява, а лентата за движение остава една. Според експерти в дни с натоварен трафик и около празници тапите, които се образуват на мястото, са огромни, а това води и до предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

Другият проблем е, че тежкият трафик няма къде да отбие. Чакащи тирове спират в аварийната лента, а при всяко слизане на шофьора от превозното средство на практика той става част от активната лента.

Планът на АПИ е оттам, където приключва магистралата, до "Калотина" да се изгради път с две платна и две ленти за движение. Дотогава недоволството на превозвачите остава.

Към момента единственият завършен лот от АМ "Европа" е този между Драгоман и Сливница. Трасето е с дължина 17 км. Но отсечката между Драгоман и Калотина се строи с бавни темпове. Незавършен остава и пътният участък между Сливница и София.