Окръжна прокуратура - Ямбол ръководи разследването по досъдебно производство, образувано за умишлено причиняване на смъртта на разследващия полицай в ГПУ - Елхово Петър Бъчваров.  Трагедията се разигра снощи в землището на село Голям Дервент  на границата между България  и Турция.  От Окръжна прокуратура - Ямбол съобщиха, че причина за настъпилата смърт е изстрел от огнестрелно оръжие, възпроизведен от територията на Турция. 

По досъдебното производство са извършени 2 огледа на местопроизшествие, разпитани са свидетели. Подготвя се молба за правна помощ до турските  съдебни и правоохранителни власти за провеждане на неотложни действия на турска територия, които да доведат до издирване на автора на престъплението.

Провеждането на разследването е възложено на екип от следователи на Окръжна следствен отдел при Окръжна прокуратура - Ямбол.

Престъплението е квалифицирано по чл.116 ал.2, предл.4, вр. чл.115 от НК, тъй като Петър Бъчваров е изпълнявал служебните си задължения по охрана на границата.