Турция преживява небивало бедствие в историята на страната. Относно мащаба на земетресението - 350 км е дължината на разломните линии, 30 000 кв. километра е засегнатото пространство, 13,5 милиона е населението, което е засегнато. Десет са пострадалите области. Това каза в ефира на БНТ турският посланик у нас Айлин Секизкьок.

"Това са големи области, чиито индустриален и търговски капацитет е много голям. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. Над 15 000 са ранените до момента. Боим се, че тези цифри ще нараснат и с тревога очакваме това. Мобилизирахме всичките възможности. Турция е голяма и силна държава, имаме голям и висок капацитет, но времето е крайно неблагоприятно, изключително тежки, зимни условия. Много е голям магнитудът - две последователни земетресения със сила над 7 по Рихтер. Имаме нужда от подкрепа на международната общност", каза Н. Пр. Айлин Секизкьок - посланик на Турция.

Посланик Секизкьок благодари на българската държава, на българското правителство и на българския народ за искрената подкрепа.

"Президентът на България ми се обади в 6:00 часа сутринта и каза, че се мобилизират възможностите, подготвят се военните самолети. Това е първата държава след Азербайджан, която се задейства беше България, което е много важно за нас. Всички спасителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се организират кампании. Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция.

На този етап има нужда от спасителни екипи в градските райони, където има много тежки щети. България е от държавите, които осигури такъв издирвателен и спасителен екип. Пристигат екипи и от други 40 държави.

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков в момента е в района на бедствието и лично проследява спасителните операции, добави Айлин Секизкьок.