Туитър полудя от призиви за помощ от хора, пострадали от земетресението в Турция, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

В 22.30 часа на 6 февруари, гражданите все още са навън, тъй като къщите им са разрушени. Пътищата са затворени поради сняг, достъпът до властите е невъзможен, в земетръсния район няма електричество и мрежа, пишат някои. Мурад Тектек има надежда някой да види поста му: "Оцеляхме от земетресението, но бебетата вече са гладни. Моля помогнете!“

"Минаха 20 часа, къде са палатките на Червения полумесец“, пита Османи Бахари. "Защо няма никой, защо няма новини, защо няма известие от центъра, защо няма спасителни операции“, питат други.

"Президентът лъже в предаване на живо, което успяхме да хванем. Няма палатки, няма храна, има хора под развалините, моля помогнете“, неистово се молят още хора.

Намират се и самоотвержни хора, които искат да помогнат, но не знаят как. "Много бих искал да отида в земетръсните зони. За бога, покажете ми как, дайте ми следа“, пише Хасан Арда.

"Искаме център за даряване на кръв, готови сме да даряваме“, информира през туит Вурак.

Някои сигнализират за мародери в пострадалите райони.

И още викове за помощ: "Той е под развалините от 4 часа сутринта. Извадиха жена му, но него – не. Не знаем какво да правим, моля помогнете“ и сочат адрес.

"Не се оказва помощ, не се оказва помощ, хората са гладни и жадни и чакат на студа, но екип за помощ все още не идва, моля побързайте, моля!“.

Има и обвинения към AFAD – Президентството за управление на бедствия и извънредни ситуации в Турция.

Мъж споделя покъртителна картина от срутването на една сграда. В нея сигурно е имало десетки хора.

Издирват се роднини, братя и бащи, показват се местонахождения, сочат се адреси.

Също в Туитър  от "Червения полумесец" съобщават, че към момента в района на бедствието са 813 линейки и 227 екипа на UMKE. Техният брой се увеличава с новопристигналите от цялата страна. В областта има 4221 здравни служители, назначени от министерството на здравеопазването. Този брой се увеличава с доброволци.