Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното правителство. Министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, коментира, че предложенията на синдикатите и работодателите по план-сметката изискват провеждане на конкретни политики, за които служебното правителство не може да поеме отговорност, предаде репортер на "Фокус"

Социалните партньори обсъдиха проектобюджета за 2023 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса.

"Не постигнахме съгласие по нито един от предложените проекти. В предложенията на социалните прартньори се съдържаха предложения, свързани с промяна на един или друг параметър и провеждане на една или друга политика. А ние от служебното правителство поддържаме тезата, че това е отговорност на стабилно мнозинство в Народното събрание и редовен кабинет. Поради тази причина здаконопроектитге са в този вид", каза Лазаров.

"Въпреки това проектобюджета гарантира социалните права на гражданите и предвижда увеличение на пенсиите с 12% от 1 юли" изтъкна Лазаров.