В резултат на предприето активно разследване и осъществени на 11 декември действия, служители на СБОП-Варна са задържали в момент на сделка двама продавачи – жители на Добрич, и купувач от Варна, съобщават от пресцентъра на МВР.

При обиск от варненеца са иззети множество предмети с културно- историческа стойност. В рамките на спецакцията и в условия на неотложност, последвали процесуално-следствени действия на адресите и автомобилите на продавачите, където са открити над 200 предмета, два металотърсача, 2400 лв. и 1000 евро.  Претърсване е извършено и на два адреса, обитавани от варненеца, откъдето били иззети около 600 предмета. Според изготвената справка става ясно, че повечето от иззетите предмети са с културно-историческа стойност.

И на тримата задържани са повдигнати обвинения. Двама от тях са задържани за срок до 72 часа, а на третия е наложена парична гаранция. Работата по документирането на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство по чл. 321, ал. 6 от НК за извършени престъпления по чл. 278а, ал. 1 и ал. 2 от НК.