Политиците в българския парламент, които гласуваха за падането на ветото, са съучастници в побоя над Християн, заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов във Facebook страницата си.

"Още през октомври, когато в Северна Македония беше приет антибългарския закон за сдруженията и фондациите, написах, че българският парламент трябва моментално да гласува връщането на българското вето срещу Северна Македония. И да поиска срещу падането му защита на българите в Северна Македония, гарантирана от промени в Конституцията", това написа лидерът на "Има такъв народ".

Той коментира случката със секретаря на българския културен клуб "Цар Борис Трети", който бе жестоко пребит от трима души в Охрид снощи.

"Българското вето срещу Северна Македония беше инструмент правата на българите там да бъдат защитени с моменталното им вписване в Конституцията на републиката като равноправни на всички народи в страната. А какво стана - шепа национални предатели в българския парламент гласуваха българското вето да падне безусловно и защитата на правата на българите в Северна Македония да бъде отложено за неясното бъдеще", пише още Трифонов.

"Политиците в българския парламент, които гласуваха за падането на ветото, са съучастници в побоя над Християн. Не, те не насяха бруталните удари върху Християн, но те гледаха безучастно отстрани и оставиха Християн сам. Утре ще оставят сам някой друг Християн, или някой Петър, или Иван. И ще гледат пак безучастно отстрани", заяви лидерът на ИТН.