Рестарт на непостроения участък от магистрала "Струма“, за който от години има спорове. Трасето в посока София-Кулата ще минава извън Кресненското дефиле, става ясно от обявена обществена поръчка на Пътната агенция.

Изпълнителят трябва да изготви предпроектни проучвания, с които да се осигурява движението от София към Кулата извън дефилето в две направления. Прогнозната стойност за това е 1 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е половин година.

От години строежът на проблемния участък от автомагистрала "Струма“ стои на трупчета. Заради протести и критики на Европейската комисия (ЕК) трасето в посока София-Кулата да минава през Кресненското дефиле. Затова сега ще се проучи и проектира вариант извън дефилето.

"Винаги сме настоявали просто да се запази Кресненското дефиле като алтернативен път. По никакъв начин не сме саботирали изграждането на магистралата през Кресненското дефиле“, каза адв. Антон Драчев, Инициативния комитет "Кресна“.

"Транспортният хаос, който се образува в момента с тапите по движение създават за жителите на общината затруднения за преминаване през пътя, както и опасност. Силно, силно се надяваме колкото се може по-скоро да бъде започнат и да бъде завършен“, посочи Петър Петров, зам. кмет в община Кресна.

Срокът за оферти по обществената поръчка е до 29 април.

"Европейската комисия каза "вие все още нарушавате европейските директиви“, което означава, че ние трябва да направим преди всичко нов ОВОС на всички алтернативи, бърз ОВОС – ето това все още не го виждаме“, каза Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани“.

От регионалното министерство поясняват, че за трасето в посока Кулата-София, което ще е извън дефилето, има действаща ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда) и зелена светлина от ЕК, и за 4 години може да се построи.

Сроковете за трасето в обратна посока София-Кулата, за което също се търси вариант извън дефилето, обаче са под въпрос.

"За срокове можем да говорим тогава, когато имаме яснота къде ще бъде това трасе. Бих казал, че на този етап, реалистичните срокове, за които можем да говорим е 2029 г. Към тази крайна дата трябва да се стремим и за двете трасета“, каза министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

Така 17 години след откриването на първата отсечка на магистрала "Струма“ чакаме последната, предава bTV.