Министерството на транспорта и съобщенията ще засили контрола върху изпълнението на концесията на Летище София. Съгласно концесионния договор съвместен комитет от Министерството и представители на концесионера трябва да заседава всеки месец, за да се наблюдава регулярно изпълнението на договора. Това стана ясно по време на днешната среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков с изпълнителния директор на Летище София Хесус Кабайеро, съобщиха от МТС.

"От началото на годината досега комитетът вместо седем пъти е заседавал само два, което показва занижен контрол от страна на Министерството. Това е стратегически за държавата обект с оглед на подготовката ни за влизане в Шенген и концесионерът е длъжен да изпълни всички изисквания към сигурността и граничния контрол“, подчерта министър Гвоздейков. Той допълни, че условията на най-голямото летище в България не са такива каквито хората очакват и заявената модернизация трябва да бъде ускорена“, отбеляза транспортният министър. Той пое ангажимент държавата да окаже необходимото съдействие на концесионера за всички административни процедури, така че да не се бави работата по реновацията на Терминал 2.

От своя страна Хесус Кабайеро запозна министър Гвоздейков с инвестиционните планове в столичното летище. Концесионерът предвижда в следващите три години да бъдат вложени по 50 млн. лв. годишно в развитието на летището. През следващата година ще започне реконструкцията на Терминал 2, като се очаква работата да приключи до 2026 г. Строителството на новия Терминал 3 ще започне през 2026 г. и трябва да е приключило до 2030 г. Проектът предвижда да бъдат удвоени гишетата за регистрация на пътници и увеличени линиите за проверка сигурност и граничен контрол. През тази година се очаква да бъде внедрена нова по-ефектива система за управление на багажа, обясниха още от компанията.