Иран легитимира себе си като един генератор на случващото се в Близкия изток. Това каза в bTV Николай Гълъбов, бивш взводен командир от армията на Израел и председател на Федерацията на ционистите в България.

"Досега Иран седеше в сянка и действаха чрез своите проксита "Хизбула“, "Хамас“ и хутите от Йемен. Те обаче направиха грешка с тази атака. Трябва да се отбележи, че това е най-голямата атака в света с толкова много дронове и балистични ракети, изстреляни за едни път към една държава“, поясни той.

Николай Гълъбов подчерта също така, че Израел много добре успя да отбие тази атака с помощта на т.нар. широка коалиция – САЩ, Великобритания, Йордания и Франция. Това според него е показало на Иран, че има далеч по-сериозен съперник срещу себе си, който "няма да позволи да търси доминация, радикализация и ескалация на напрежението в района“.

"Това, което направи Израел, е да покаже, че може да се защити с помощта на високите технологии. Виждаме, че на други места със същите тези дронове се постигат големи разрушения, но това не се случи в Израел“, каза още Николай Гълъбов.

Отговорът на Израел ще бъде съобразен с мнението на партньорите им в тази широка коалиция, смята още той. А атаката с дронове срещу иранския град Исфахан според него не могат да бъдат преписани на Израел, защото те са излетели от територията на Иран.

"С тези дронове се показа, че се знае къде са ядрените мощности на Иран и къде са техните високи технологии. Показва се също така на Иран, че е ясно откъде тръгват техните атака и къде са концентрирани военните сили. Всичко се знае за Иран и нещата няма да им се случат така лесно, както те искат“, коментира още той.