Министърът на финансите Асен Василев е решил да продаде 700 000 декара от държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева - сума, която е заложена в приходната част на бюджета. За това алармира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти в парламента, предаде репортер на "Фокус".

Според него повече от половината от продажната цена няма да се плаща с реални пари, а с поименни компенсаторни бонове. “На тази цена, която казват, означава, че тези 700 000 декара се продават на цена от 485 лева на декар, а на свободния пазар тя е 2800 лева на декар. Ако това не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от НБА. Това е долна корупционна сделка, гавра с българите и с българската земя", посочи Йорданов.

Той подчерта няколко интересни факта. “В края на октомври посолството на САЩ е посрещнало най-голямата американска търговска и инвестиционна делегация, посетила България през последните години, като в нея е имало значителен брой американски фирми в сектор "Земеделие". Защо Асен Василев решава да продаде една пета от държавния поземлен фонд, това свързано ли е с това посещение и съгласувана ли е тази продажба с посолството? Подобни механизми на придобиване на права на използване или продажба бяха използвани в Украйна, където три големи американски компании владеят около 30% от обработваемата земя на Украйна. Не стига, че Василев иска да я продава, а ще я продава и евтино, за без пари, по-скоро за компенсаторки", добави той.

По думите му “цялата сделка е избушена", а финансовият министър за пореден път излъга българското общество, защото това го има като официален документ. “Имаме финансов министър, който долно лъже и предлага българската земеделска земя от държавния поземлен фонд на нищожна цена, подчерта Тошко Йорданов.

От “Има такъв народ" поискаха отговорните институции да изпратят пълната кореспонденция между Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев.