Най-малката парламентарна група "Има такъв народ“ пристигна на "Дондуков“ 2 за последната част от консултациите на държавния глава с политическите сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на "Фокус“.

От ИТН на "Дондуков“ 2 пристигнаха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

"Това не са открити и честни преговори, а това е някакъв задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори“, заяви Йорданов.

По думите му евентуални бъдещи назначения в регулаторите ще обслужват интересите на политическите партии, които са ги поставили там.

"Следим гнусотията, която се случва, не следим самите преговори, тъй като не сме в тях“, отговори Йорданов на въпрос от президента дали проследяват преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Той обвини досегашното управляващото мнозинство в политическо късогледство и обясни, че голяма част от приетите закони са насочени именно срещу президентската институция. 

"Този парламент беше изчерпан в момента на създаването на правителството по този начин. Самото зачеване на това управление беше порочно и още тогава парламентът изчерпа съдържанието си“, добави той.

Лидерът на ПГ на ИТН заяви, че правилният подход за управление на страната е сформирането на експертно правителство, което да има широка парламентарна подкрепа, а партиите да носят отговорност за отделните министри, които са издигнали. Йорданов обаче подчерта, че такава конфигурация би могла да се реализира след нови предсрочни парламентарни избори. 

"Тежестта на партиите ще е различна и евентуално тогава, ако има разум, може да се върви в тази посока", заяви той.