Топлофикация София е спазила коректно и точно закона за Данък върху добавената стойност в издадените общи фактури за отоплителен период 2021/22 година, се казва в изявление на дружеството. Съгласно предходни и заключителни разпоредби на ЗДДС параграф § 15д., т. 7 и т. 8 при издаването на фактури, отнасящи се за сделки с дата на данъчното събитие преди влизане в сила на промените на закона, следва да се прилага данъчният режим към датата на възникване на данъчното събитие на доставката, т.е. 20% ДДС . Същото е потвърдено в писмо-отговор от Министерство на финансите до Топлофикация София и НАП.

Общите фактури издадени от Топлофикация София, въпреки текущата дата на издаване, се отнасят за отчетен период 01.05.2021 г. до 30.04.2022 г., когато е осъществена и доставката на топлинна енергия.

В изпълнение на разпоредбите на ЗДДС всички фактури, които дружеството издава за продажби на топлинна енергия след 1 юли 2022 г. и се отнасят за извършени доставки след тази дата, са с 9% ДДС за топлинна енергия и 20% за суми за дялово разпределение.

Клиентите на Топлофикация София, могат да се запознаят подробно с описанието и съдържанието на общите и месечните фактурите в сайта на дружеството.