Ако се отнеме дерогацията, всички въглищни централи в Маришкия басейн трябва  да преустановят работа. Това каза  Тонка Атанасова, съветник в Министерството на околната среда и водите, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Ние сме поставени на колене, че всички въглищни централи в Маришкия басейн,  трябва или да преустановят работа, или да се преведат в много кратки срокове в директивата и нормите на Европейския съюз за качество на атмосферен въздух. И по-точно на серен диоксид, защото ние сме в превишение", обясни тя.

Атанасова допълни, че Министерство на околната среда и водите в лицето на регионалните си структури е предприело ежедневни проверки на ротационен принцип от различи регионални инспекции именно по компонент "Въздух“ във всеки един от операторите в Маришкия басейн, както и в ТЕЦ 3.

“В същото време, ако се установи, че някой от тях не е покрил нормите, административно-наказателните процедури се прилагат по един и същи начин към всеки един от операторите на големи горивни инсталации. В последните години Министерството на околната среда и водите, както и неговите регионални структури, са подложени на чести промени освен на ръководствата, заемащи директорите в регионалните структури, така и средният ешелон, експертизата, която се губи“, отбеляза тя.

"В момента Министерството е предприело действия именно да стабилизира тази компетентност, защото непрекъснатата смяна на кадри води до по-трудно намиране на качествена експертиза, посочи съветникът.

"В Маришкия басейн в Стара Загора ние трябва да имаме енергетици. Нали разбирате, че всички тези енергитици са в големите комплекси, а те са нужни при контролния орган. Все пак това са големи горивни проекти, по които трябва добре запозната експертиза и компетенции на органа, който прилага екологичното законодателство“, каза още Тонка Атанасова. 

Евелина БРАНИМИРОВА