За мен 24 май е един от най-важните дни в годината. Това е денят, който носим в сърцето си. Това каза журналистът Тони Николов в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

По думите му 24 май е празник на бъдещето, за разлика от останалите национални празници, които честват миналото. "Той е онзи център, който като магнит ни изтегля, защото той е празник на нас и на тези, които идват след нас. Ние влагаме в образование, в развитие, в издигането на нацията. Нямаше да има национално възраждане и да стигнем до въстанията, ако не е било онова, което ни е помогнало да оцелеем като народ“, обясни Николов.

Денят е празник най-вече на децата и на учителите, смята той. "Има нещо много красиво в това, че на този празник децата водят родителите си и че те вървят начело. Най-малките са най-първи, те са като живи букви. Така е мислена и азбуката“, отбеляза журналистът.

Денят на честването на двамата братя Кирил и Методий в църковния календар е 11 май. Той започва да се отбелязва масово още в началото на ХІХ век, обясни Тони Николов. Кога точно са били канонизирани те не е ясно. "Те не са канонизирани с някакъв акт на църквата, просто си влизат в църковния календар. Те са равноапостоли, тъй като са разпространители на вярата сред славянството. Това ги прави още по-значими и близки до душите ни“, поясни журналистът.

Според Тони Николов границата между опазването на езика и традицията и естествената му еволюция е гъвкава и еластична. "Опазвайки езика, ние не изключваме промените, те неизбежно настъпват. Всички езици се трансформират, навлизат чуждици, чуждиците постепенно се заместват. Така езикът се развива, променя се словоредът, скъсява се, има различна употреба. Но когато пазиш тялото, ти пазиш дънера на дървото“, каза още журналистът.