По-важното днес не бе лидерската среща, а въпросът дали има обща воля на две политически сили за обща законодателна програма. Това каза в ефира на bTV Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. "Оказва се, че има. Надявам се от утре да започнат разговори по управленска програма. Ако имаме тези двете – означава, че имаме мнозинство. Оттам нататък в какъв състав е въпрос на техника“.

"Търсим аргументи за подкрепа с втория мандат. След тези аргументи трябва да е съставът на един Министерски съвет. Персоналният състав не е без значение“, изтъкна той.

"За да се откажеш от първия мандат е много тежко решение. Това не е персонален набор от емоции. Голяма част от нашите симпатизанти не гледат с добро око на тези действия. Противопоставянето не води до никъде. В последните две години не сме стигнали доникъде. В трудни моменти е важно да има лидери“, поясни Дончев.

"Каквото и да ви говорят политиците, в следващото управление ще трябва да се вземат тежки решения. Трябва да спрем да задлъжняваме. Политиките за консолидация да спрем да задлъжняваме не са леки решения. Това може да стане със сериозно мнозинство в НС, не правителство, на което да му се клатят краката. Трябва и джентълменско споразумение, че приоритет е да извадим държавата от кризата“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

"Смятам, че в бюджета има резерви. Надявам се в следващите дни да открием още резерви, но съм скептичен, че без тежки решения, ще се справим“, посочи Донев и даде пример: "За една или две години капиталовата програма на държавата трябва да зависи изцяло от европейски средства, спиране на малките проекти. Алтернативите не са добри. Най-лошата версия е да се вдигат данъци“.

"Не е време за политически егоизъм и капризи. Не е основният смисъл да сме перманентно в скандали. Не е време за тънки сметки, всеки трябва да направи компромис“, подчерта Томислав Дончев.