Българското общество е разделено на две – половината не вярват на машините, другата половина не вярват на бюлетините.Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в ефира на БНТ. "Целта не може да е едната група да надвие над другата. Ние никога не сме предлагали и коментирали отпадане на машините. Идеята беше подкрепа на едно от внесените предложения на левицата, който допуска и машинно, и хартиено гласуване. Това дава шанс за избор – всеки в зависимост от начина, който предпочита“.

Няма безспорна изборна технология, заяви Дончев. "Чрез взаимните престрелки ние еднакво ерозираме доверието и в машините, и в бюлетините“.

Според мен победата ни е безспорна, така отговори Дончев на въпрос на водещата щом се съмняват в машините, това означава ли, че се съмняват и в победата си на изборите. "Има възрастни хора, които се притесняват, когато гласуват с машини. Не чухте тази вечер аз обаче да ви кажа лоша дума за машините. Трябва да се намери технология, която да накара българските граждани да не се съмняват в изборния процес“.

Когато поспаднат емоциите, според мен разговорът между политическите партии е възможен, смята Дончев. "Нека да има повече от един обществен съвет към ЦИК, не се шегувам.“

Изборният кодекс не е първото нещо, с което се захваща парламентът, уточни Дончев. "Съгласен съм обаче не е редно изборните правила да бъдат първото решение на парламента, но не е редно да бъдат и последното. А темата не е поставена от нас, а от много български граждани, които на срещите си с нас са поставяли този въпрос, че се притесняват от машините“.