По Конституция всеки народен представител представлява целия български народ. Това също се пропуска в анализите на някои от политическите сили. Много трудна задача едновременно да преставляваш собствените си избиратели, които имат едни възгледи, но в същото време да представляваш и онези, които не са на твоето мнение. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус" водачът на листата на ГЕРБ в 24 МИР София-град Тома Биков.

Според него говоренето от типа "ние ще сме първи, ние ще сме втори“ няма никакъв смисъл, защото на 2 април ще стане ясна подредбата.

"Загуба на време е да повтаряме мантри и някакви заклинания, които си мислим, че като ги повторим 150 пъти те ще станат истина. Г-н Петков е много далеч от реалносттаи сложността на ситуацията, в която се намираме и затова може да си позволи да има подобен тип вярвания, че като повтори нещо 100 пъти и то ще стане реалност", посочи Биков.

По думите му е далеч по-важно да мислим какво ще се случи след изборите. "Аз съм притеснен от заблудата, в която са изпаднали нашите колеги от "Продължаваме промяната", че някой има намерение да ги подкрепи под каквато и да било форма само, защото смятат, че са симпатични. Това е поредна дълбока заблуда от тяхна страна, която отново ще приключи с много сериозно разочарование", убеден е представителят на ГЕРБ.

На въпрос дали някой би направил правителство с ПП-ДБ, Биков отговори, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство на малцинството на "Продължаваме промяната". "Не защото мислим, че те са злодеи и каквото те мислят за нас. Много ми е интересно как точно искат подкрепа от тези, които довчера са наричали "мафия", зачуди се кандидат-депутатът и уточни, че не биха ги подкрепили, защото според тях един от инструментите за излизане от инфлационната и дългова спирала, в която се намираме е да се отмени категорично политиката на Асен Василев

"Не виждам много желаещи, не само в ГЕРБ, а и в останалите политически сили, които да са склонни изобщо да разговарят на тази тема", коментира Биков по повод желанията на Асен Василев отново да заема важни управленски постове.

"Нашата голяма цел е да нормализираме политическата среда. Убеден съм, че при една нормализация на политическата ситуация определени хора ще станат невъзможни за политиката. Те са невъзможни в нормална среда. Те са възможни в среда на хаос", убеден е Биков.

На въпрос какви са вариантите за управление, кандидатът на ГЕРБ каза, че са различни и са обсъждани още в предишния парламент. "Ще търсим възможния вариант. Далеч сме от мисълта, че след тези избори можем да получим най-добрия, защото, за съжаление, сме се докарали до ситуация, в която избираме възможното, а не най-добротоИмаме много сериозен проблем не с това, че нямаме правителство, защото имаме, а защото нямаме парламент. Една от първите задачи на новото НС е то да издържи възможно най-дълго", анализира Биков възможните варианти след 2 април.

"Ние сме готови да направим най-различен тип формули: от правителство на малцинството през правителство на националното единство, в което участват максимално широк кръг политически сили и то се олицетворява от неполитически фигури; от правителство, в което участват максимално широк кръг политически сили, в което участват политически сили; правителство, което е коалиционно с тези, които са готови да участват със свои политически представители. Вариантите са най-различни и не бих изключил нито един от тях в този момент, защото нямаме нито резултат, нито може да кажем каква ще бъде ситуацията на 3-4 април", коментира кандидатът за народен представител от ГЕРБ.

Биков е на мнение, че темата за Държавния бюджет е добра основа за постигане на съгласие по определени въпроси.

Политикът напомни, че когато беше удължен бюджетът от 2022 г. за 2023 г., са били спрени тогавашните предложения на Асен Василев, които са били напът да увеличат още повече дефицита, и то с гласовете на "Демократична България" и ДПС.

Представителят на ГЕРБ каза, че Асен Василев е правил три бюджета, които са издържали по няколко месеца, "което говори за качествата му като финансов министър“. "Един добър финансов министър прави бюджет в началото на годината и той издържа до края на годината. Това е въпрос на прогнозиране. Г-н Василев е лишен от подобни качества и поради тази причина си правеше бюджети на всеки три месеца, което е аматьорщина", убеден е Биков.

Той сравни финансовата политика на Василев като с тегленето на бързи кредити, тъй като може да се стигне до 12 млрд. лв. дефицит, което ще принуди държавата да тегли нови заеми и да плаща високи лихви по тях. "В доклада на МФ има една точка, която казва, че може да дойде МВФ... ако това се случи, за дълго време ще забравим за растеж на реалните доходии покупателната способност на хората", изрази опасения Биков и заяви, че е необходимо стабилизиране на публичните финанси и това няма да стане за няколко месеца, а между 2 и 4 години.

"Кирил Ананиев е един от най-изявените наши експерти, които мисля от 97-ма година е зам.-министър, който прави бюджетите на страната до злополучните времена на Кирил Петков", заяви представителят на ГЕРБ.

"Ние се намираме в сложна ситуация. Не знам дали ще успеем да намерим формула, която да зададе едно монолитно мнозинство или ще трябва да се работи с различни мнозинства, както се случваше в предишния парламент. Но със сигурност някой трябва да носи отговорност за решенията, които се взимат", заключи Биков.