"В България не се обръща достатъчно внимание на психичното здраве на човека.“ Това каза криминалният психолог Тодор Тодоров в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус". Повод за разговора бяха зачестилите случаи на убийства с мотив ревност. 

"В последните години, особено от 2020 г. насам СЗО излиза с данни, че доста сериозно се е влошило психичното здраве при хората“. Според Тодоров у нас такъв тип случаи биват само регистрирани и коментирани, но не се работи задълбочено по проблема.

Относно версията за убитата майка и дали е възможно да е била отвлечена, криминалният психолог каза, че по-скоро става дума за предумишлено убийство като след неразбирателство нейният мъж избира да я умъртви.

"Случаите са доста повече и най-вероятно ще продължат да се случват тези неща. Проблемът с отчуждението и психичното здраве на хората е доста сериозен.“ По думите на Тодор Тодоров от 2020 година живеем в постоянна криза, война инфлация, ковид и това малко или много се отразява на хората.

"Темата се неглижира на фона на всички останали злободневни теми и я отбелязваме само когато се случи нещо фатално и няма какво да се направи повече.“ В България на психичното здраве се обръща недостатъчно внимание“, посочи Тодоров.

Според криминалният психолог всичко започва от най-ранна детска възраст и от семейството. "Много жени, жертви на домашно насилие, мълчат докато не се случи нещо фатално. Отношението към тези неща трябва да се промени, а това става с образование, възпитание, обучение. В България 30 години няма регулация на професията психолог и това също е много сериозен проблем.“

Тодор Тодоров добави, че хората, които имат по-ниски доходи трябва да могат да използват услугата "психолог“ по Здравна каса, което ще я направи много по-достъпна.

Запитан как може  една жена да разбере, че партньорът й е способен на такъв тип брутално насилие, криминалният психолог обясни, че никога не се случва от днес. "Винаги преди това има месеци, години на крясъци, скандали, ограничение на свободата на личния избор и в един момент стигат до връхната си точка",  каза още Тодор Тодоров.

Габриела ГАНЕВА