“Над 100 социалисти начело с общинските съветници напуснахте БСП-Пловдив" започна разговора Беновска. Стоилов сподели, че това е акт на поредица от различни действия, които са натрупани в годините и си е задавал въпроса дали не може да се продължи борбата отвътре, но правилата в партията не са се спазвали, преиначавали са се и това е довело до решението за напускане. Стоилов разказа, че на последния юбилеен конгрес чашата е преляла, когато са били изключени членове на партията - евродепутат, общински съветници от СОС, младежки лидери и хора, които изказват различно мнение. Той заяви, че над 120 са напусналите до момента социалисти, които си остават такива, но това е в отговор на обезличаването на богатството от мнения, обезсилване на основните партийни организации, на националния съвет, на конгреса, работи се под диктат, пускат се доноси и наказания. Стоилов разказа, че е бил с наказание да не участва в никакви ръководни длъжности за срок от 2 години. Беновска коментира, че Иван Таков, лидер на столичното БСП, е излязъл с изявление, че това изключване няма нищо общо с уставните норми на партията. Стоилов попита как се очаква да се спазват законите и партията да стои сериозно като бъдеща управленска формация, когато вътре в нея не се спазват законите. “Вече се обезличихме. 4-5 избори не се борим за първото място, а се борим да бъдем пети, четвърти, ако оцелеем и успеем да минем бариерата" подчерта Стоилов.

Стоилов заяви, че “Алтернатива за Пловдив" имат едно различно виждане как би изглеждал градът, ако се управлява по друг модел и цялата група имат виждания по всички актуални проблеми в Пловдив. “Протегнали сме ръка към абсолютно всички общински съветници, които не са обвързани с различни интереси и политически сили и искат да работят за пловдивчани, да се присъединят към нас. Алтернативата е в това да вкараме обикновения човек в процесите по решаване на проблемите на града ни, защото ако не напипаме пулса на общественото мнение чрез пловдивчани, как бихме могли да дадем отговор на тези въпрос?" каза Стоилов. Беновска подчерта, че Пловдив е втори град по големина и втори по БВП в страната, а и е с много история. Стоилов сподели, че големите фирми не се регистрират на територията на Пловдив, а в съседни общини, защото плащат по-малки данъци и по този начин Пловдив се използва за спалня и университет, но данъците се заплащат другаде, което създава огромен проблем с трафика, презастрояване и мръсен въздух.

Беновска коментира, че “Алтернатива за Пловдив" в декларация отбелязват поне 6 неща, които са ги накарали да пристъпят към тази крачка - саморазправа с неудобните, колаборации, предателство спрямо българския национален интерес по важни геополитически теми, отказ от задълбочен анализ и оценка на позорните загуби на БСП в поредица от избори, отсъствие на политическо и държавническо визионерство, заменено с дребнотемие, липса на морал и порочни практики, които стимулират посредствеността, лицемерието, двойните стандарти. Водещата продължи да чете - след всичко изредено и още много лични заслуги на Нинова и нейното обкръжение трансформираха партията в маргинална трапезна, свита до минимум, формация. Стоилов обясни, че са били поставени в нелепа ситуация да критикуват президента безпринципно, да се промени отношението им с Руската федерация, да бъдат в коалиция с идеологически противници и е трябвало да изберат дали да бъдат съучастници в това, или да изразят своя протест. “Ние решихме да напуснем партията и да водим битката отвън, но ние си оставаме социалисти. Партията спря да бъде защитник на левите хора, спря да бъде изразител на мнението на работещите, на нуждаещите си, на интелектуалците и това го показват резултатите. Ние от близо милион гласа, в момента сме на около 220 000 и продължаваме да падаме" подчерта Стоилов.

Беновска призова Стоилов да разкаже малко за себе си. Стоилов сподели, че скоро ще навърши 36 години, занимава се с външна търговия, има семейство, едно дете и иска да направи така, че повече хора да живеят добре в страната, колкото и клиширано да звучи, но заради политиците думите изгубиха своето съдържание. Беновска отбеляза, че обкръжението на Нинова е обвинило Стоилов и алтернативистите, че са напуснали БСП, защото всички са служители на Гергов. Стоилов заяви, че това, което работи няма нищо общо с Гергов и всичко си е постигнал сам, а и над 120 човека са напуснали, заради процеса в партията. “Събрах хората, които вярват в мен и им обясних моите доводи и причини защо го правя, а не да го научават по медиите. Причините не са само тези в декларацията" каза Стоилов.

Беновска отбеляза, че един от вестниците в Пловдив е пуснал допитване, в което пише, че Георги Гергов е на второ място като кандидат за кмет и затова си е позволила да го пита дали ще става кмет и има ли желание, но Гергов засега е запазил дипломатично мълчание. “Може ли да стане кмет и бива ли?" попита Беновска. Стоилов каза, че това е лично решение и ако един човек е успешен като добър ръководител, то не би имало проблем да бъде и добър кмет, но е важно какъв екип ще подбере и посланията, които ще направи, както и да има безкористни цели, защото назад във времето Буров е казал, че в политиката трябва да влизат богати и наживели се хора, които искат да дадат своя дан за бъдещето.

“Какво очаквате от тези парламентарни избори? Вие напуснахте БСП, така че вие няма някак си да участвате в подкрепата на БСП, нали така?" попита Беновска. Стоилов каза, че остава социалист и е в очакване да види листите на политическите партии. Той заяви, че е напълно възможно да подкрепят някой от БСП и няма да е политически избор, защото не подкрепя сегашната политика на БСП и ръководството на партията, защото Нинова и нейните съпридружни участват в убийството на 130-годишна партия и това не е партията, в която се е записал да членува преди 14 години.

По отношение на Сергей Станишев, който се е подписал в подписката срещу изключването на 14-те души и е бил изключен от БСП и бившия президент на България Георги Първанов, който сам напуска БСП, Беновска попита Стоилов къде е отговорността им. Стоилов каза, че добрият лидер трябва да е обединител, а не разединител, каквито до известна степен са Станишев и Първанов и са допринесли за това лявото да се руйни. “Трябва да има ясно характеризирана десница и левица в България. Нещо, което се разми" подчерта Стоилов. “Решихме какво трябва - кое и как го правим?" попита Беновска. Стоилов отговори, че създават пловдивска НПО формация, която да работи изцяло за интересите на Пловдив, да бъдат алтернатива на всичко случващо се до момента и да бъдат в общинския съвет. Целта им са местните избори.

Беновска подари на Стоилов червена българска ябълка, а той от своя страна подари на предаването илюстрован алманах 125 години от историята на пловдивската партийна организация и сподели, че се радва, че не създават алманах за 130-годишнина, защото събитията и действията не са такива, каквито искат да бъдат описани.