Твърдо и сериозно заставаме зад българските земеделски производители, отстояваме съвместно с президента и служебния кабинет интересите единствено и само на българските земеделци и на българския народ. Това каза в предаването "Фокус, България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието. "Ще си отстояваме позициите твърдо този път, няма да отстъпваме и крачка назад. Каквото е необходимо, сме предприели", добави Джиков.  

Според зам.-министъра няма субсидия, която да може успешно да замени доходите на българските земеделци в тази ситуация. "Ясно и категорично искам да заявя, че ние сме солидарни с украинския народ, Европейският съюз е солидарен със ситуацията, която в момента се случва, но на практика сметката я плащаме изключително само българските земеделски производители. Така че е редно Европа и част от Европейския съюз да бъдат солидарни с нашите земеделци, защото складовете ни са действително пълни, коридорите, които трябваше да бъдат коридори за износ към трети страни на украинска продукция, зърно и слънчоглед, на практика се затапиха и България стана един огромен склад за украинска продукция и българската продукция стои непродадена по складовете на земеделците", обясни Джиков.  

По думите му, вносът от Украйна не е безконтролен. Има си регулации и ред по регламент. Зърното и слънчогледът се контролират, проверява се състоянието им на практика.

"Но заради т.нар. "коридори“, които се дадоха за украинска продукция, това зърно не напусна Европейския съюз, а остана в по-голямата си част в България.

До 2021 г. вносът на слънчоглед от Украйна в България е 20 000 тона. За миналата година вносът на слънчоглед от Украйна по т.нар. "коридори“, който остана в България и не е напускал държавата, е близо 900 000 тона. На практика, заради този внос българският слънчоглед остана непродаден. Земеделските производители ясно и категорично изразиха позиция, че не стачкуват за пари, те искат да си продадат продукцията, за да могат да си обезпечат производството, да запазят себе си, семействата си – елементарни искания, които са действително на практика много сериозни за тях", добави зам.-министърът.  

По думите му, този служебен кабинет още от първия си работен ден ясно и категорично е описал ситуацията до Брюксел и е поискал подпомагане, но им е било отказано. След това, в началото на тази година, отново са изпратили писмо. По-късно е направена съвместна декларация с Унгария, Румъния, Полша и Чехия. В крайна сметка това отваряне на кризисния резерв стана благодарение единствено и само на инициативата, подета от България. 

"В момента подготвяме сериозен текст, който ще изпратим в Брюксел. Президентът утре ще обяви мерките, които ще желае да се случат, Брюксел да ги вземе предвид, така че още утре до края на работния ден българското общество ще разбере каква е позицията ни", добави Тодор Джиков.