Украинските бежанци са възможност на първо време за трудовия пазар, който има дефицити, а не толкова срещу демографската криза. Това коментира Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". По думите му незначителен брой хора ще се интегрират в България на този етап, но "това ще се случи, въпреки усилията на институциите, а не с помощта на тези институции“, каза още Тихомир Безлов.

"Действително имаше сериозни усилия от страна на държавните институции да се направи нещо, да се регистрира, да се осигури помощ. Сега друг е проблемът, че се сблъскаха много интереси. Например едно от нещата, които веднага направи впечатление, е, че всъщност въпросните 40 лева, всъщност бяха насочени към тези, осигуряващи услугата, а не към украинците. Трябва да кажем, че тази помощ е през европейско финансиране, т.е. това не е извадено от българския бюджет. И още от самото начало начинът, по който се конструира тази помощ, тя предизвика въпросителни. За да сме справедливи, трябва да кажем, че България по принцип няма интеграционни програми за чужденци. Нашият модел на отнасяне към бежанците е преди всичко ограничаващ и осигуряващ невлизане в България“, обясни той и посочи, че причината за това е миграцията от Близкия изток, културните различия спрямо тази миграция.

Тихомир Безлов подчерта, че проблемите с бежанците са многослойни, а създалите се нови и допълнителни сътресения са заради чисто политическият аспект по който се случи всичко.

Цоня Събчева