Популярната страница за пътешествия The Travel Bible има редовна рубрика, в която за дадена страна по света отделя по 21 любопитни фактa. Дойде ред и на България.

Публикацията е озаглавена "21 факта, които не знаете за България". За нас тези факти са известни, но пък винаги е интересно да разберем какво знаят другите за България.

Ето ги:

1. България е дом на едни от най-старите човешки селища в Европа, като данни за цивилизация датират отпреди 6 000 години (б.р. - става дума, разбира се, за Пловдив, но в оригиналната публикация във фейсбук това не е споменато)

2. Българският език е част от славянската езикова група, използва кирилицата, създадена от братята българи Кирил и Методий (б.р. - в публикацията на Travel Bible на няколко пъти се споменава, че те са българи, нещо за, което все още нямаме напълно сигурни доказателства) през IX век.

3. България е известна със своите разнообразни и зашеметяващи природни пейзажи, сред които величествени планини, златни плажове по Черноморието и и живописни долини

4. Рилският манастир, разположен в Рила планина, е една от най-емблематичните забележителности на България и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен със своята средновековна архитектура и ункални стенописи

5. България има богато културно наследство, повлияно от своето тракийско, гръцко, римско и османско минало, отразено в традиционната музика, танци, кухня и фестивали.

6. Розовата долина в Централна България е известна с производството на висококачествено розово масло, използвано в парфюмите и козметиката по цял свят, което печели на България титлата "Световна столица на розата"

7. България е една от най-старите държави-производители на вино в Европа, с дълга история на винопроизводство, датираща от хиляди години и е известна с уникалните си сортове на грозде и отделни лозарски райони.

8. Българският йогурт, познато още като "кисело мляко", е известно със своята гладка текстура и пробиотични свойства, приписвани с допринасянето за дълголетие и доброто здраве.

9. Столицата на България София е един от най-старите градове в Европа и е дом на многобройни исторически забележителности от различни епохи, музеи и живо улично изкуство.

10. Траките, древна цивилизация, обитавала територията на днешна България, е оставила след себе си впечатляващи археологически обекти, сред които Тракийската гробница на Казанлък и Тракийското светилище Перперикон.

11. България е рай за планинари. Предлагащи възможности за туризъм, ски, скално катерене и еко туризъм в националните паркове и защитени територии като Национален парк "Пирин" и Национален парк "Централен Балкан"

12. Белоградчишките скали, естествено скално образувание в Северозападна България, разполагат с зашеметяващи скали от пясъчник и скални образувания

13. Българската традиционна кухня е вкусна и ароматна, с ястия като баница, кебапче (шишче на скара), шопска салата (освежаваща салата, приготвена с домати, краставици, чушки и сирене).

14. Кирилицата, разработена от българските братя Кирил и Методий през IX век, се използва от много славянски езици, сред които руски, сръбски и украински.

15. България има богато културно наследство от фолклорни и традиционни занаяти, включително грънчарство, дърворезба, бродерия и тъкане, съхранява се и отбелязва в музеи и занаятчийски работилници

16. Българското Черноморие е популярна туристическа дестинация с красиви плажни курорти, древни морски градове и археологически обекти като Несебър, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

17. Разнообразната диви животни на България включва редки видове като евразийски рис, кафява мечка и източен имперски орел, защитени в националните паркове и природ

18. Тракийската гробница на Свещари, друг обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разполага с забележителна гробница в елинистически стил и изискани мраморни резби, датирани от 3 век пр.н.е.

19. България има богата традиция на народна музика и танци, с живи изпълнения, показващи красиво и сложно изработени носии, ритмични стъпки и традиционни инструменти като гадулка (струнен инструмент) и кавал (дървена флейта).

20. Българската православна църква, неразделна част от българската култура и история, има хиляди църкви и манастири, разпръснати из цялата страна, някои от които датират от Средновековието.

21. България е известна със своите живи и цветни фестивали и тържества, като Кукериския фестивал, където участниците носят сложни костюми и маски, за да прогонят злите духове и да донесат късмет през предстоящата година.