"Ние винаги носим чудото в себе си, но понякога го забравяме. Трябва да вярваме в това чудо, да го храним, да му даваме светлина", каза  в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" поетесата Теодора Тотева по повод премиерната си книга "На сантиметър от чудото" в Световния ден на поезията.  

"На сантиметър от чудото" е метафора за човешкото сърце и за това, че ние винаги носим чудото в себе си, но понякога го забравяме. Трябва да вярваме в това чудо, да го храним, да му даваме светлина и да имаме вярата, че носим наистина чудото в себе си", каза поетесата.

Премиерата на книга "На сантиметър от чудото" ще се състои тази вечер от 19.00 часа в галерия Credo Bonum. Книгата ще представи редакторът й Георги Господинов. Това е третата книга на поетесата. 

"На сантиметър от чудото" е книга, в която заедно с редактора решихме да говорим за поезията на един език, който да бъде близък и да спасява", добави Тотева. 

По думите й поезията е нещо, което реално съществува и се случва: "Да, тя наистина пречиства, но вярвам в силата на поезията да сбъдва същественото в човека. Тя е действителна, действаща, реална. Никога не съм усещала поезията като нещо, което да ме пречисти, по-скоро като нещо, в което да израствам, да го откривам, да го изследвам, да ме вълнува", каза още Тотева.  

Бистра Окереке