Палежът в Битоля е извършен хладнокръвно, целенасочено и преднамерено. Това заяви външният министър Теодора Генчовска, която е на посещение в Скопие, информира Euronews Bulgaria.

Тя е разговаряла с директора на полицията на Битоля, който се е ангажирал да се вложат всички усилия за разкриване на извършителя, предаде БТВ. Генчовска е гледала записите на една от камерите. На тях се виждал човек с маска, който спокойно пристига с велосипед, сваля туба със запалителна течност и я излива пред вратата на дома. Външният ни министър допълва,че не вярва този акт да се отрази на отношенията ни с РСМ.

Тя подчерта ,че в момента отношенията между двете страни са конструктивни и се води нормален работен диалог. При откриването на културния център преди месец имаше заплахи в социалните медии, имаше призиви да се запали клубът. Това заяви председателят на запаления клуб Любчо Георгиевски. По думите му щетите не са значителни, но това е директна атака срещу българите в Македония, не срещу културния център.