Външният министър е в Народното събрание


Външният министър Теодора Генчовска обясни, че тя не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: "Обърнете се към премиера", предаде Nova NEWS.

"Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание", поясни Генчовска.

БТА допълва:

Нотата е изпратена с писмо до премиера и с молба за указания. Все още такива към Министерството на външните работи (МВнР) не са получени. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, във връзка с получената от посланика на Русия Елеонора Митрофанова нота за отмяна на решението за експулсиране на 70 руски дипломати от страната ни.

Министър Генчовска пристигна в сградата на Народното събрание, за да бъде изслушана на втория за днес извънреден председателски съвет по темата.

По-рано през деня от МВнР посочиха, че по искане на руската страна е била приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя е връчила вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12:00 часа на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.

В своя позиция, разпространено да медиите, премиерът в оставка Кирил Петков призова посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота и заяви, че то ще има възможността да запази 43-ма свои служители

На въпрос от журналисти дали тя се е подписала под решението за експулсирането на руските дипломати, Генчовска отговори отрицателно. "Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани с гриф "Поверително“, намират се в деловодството на Народното събрание“, каза още тя.

Генчовска увери представителите на медиите, че след заседанието на председателския съвет ще даде подробна информация за случая.