Политиците служат само на тяснопартийните си интереси, не на хората. Затова не може да се състави правителство. Все още носим 9-септемврийски манталитет и смятаме другия задължително за враг. Тази паяжина трябва да се разкъса, смята известната ни писателка Теодора Димова в анализ на политическите игри от седмицата.

"Minister на латински значи "слуга", това означава, че министрите, политиците изобщо, са избрани да служат на хората, а те служат на себе си, на собствените си тяснопартийни интереси - това е главното, което спъва възможността да съставят правителство, решението може би е да се разкъса тази мрежа", смята тя, като добавя:

"Носим все още 9-септемврийски манталитет. Общественият строй уж се смени, но тази идеология остана в нас и се превърна в манталитет - в отношението ни към другия - смятаме го непременно за враг. Отразява се на това как служим на другите, как възпитаваме децата си, как се отнасяме към естетическото около нас, към културата ни. Виждаме, че тоталитаризмът си отиде, но нещо остана вътре в нас и то е неразрушимо", каза тя за обществената телевизия.

По думите й, "властта" не може да търпи свободния човек. Тя непременно иска да го използва. Властимащите искат да използват, да изкривят твореца така, че той да е тяхно огледало, за да е в тяхна полза. Ако нямаш ценностна координационна система, не можещ да оцелееш.

Димова обясни и защо се е включила в групата на 108-те интелектуалци, които настояват да се създаде на всяка цена редовно правителство:  "Защото има война, на фона на войната е под риск и цивилизационният ни избор, ето и референдуми щели да се правят, във финансова криза сме. Правителството е много важно, липсата му създава чувство за тревожност и безпътица. Невидимо се подменя държавното устройство, като властта е у президента, а не в парламента. Ние не искаме да живеем в президентска република".

По думите й, напоследък всичко се превръща във фарс и комикс, който е все по-безинтересен: "Без диалог, без първите две сили да говорят помежду си, сме обречени на избори, докато не се случи нещо катастрофално".