Бившият началник на Столичния КАТ Тенчо Тенев заяви пред NOVA, че има все повече случаи на служители на МВР, които се качват зад волана употребили алкохол и под въздействието на наркотици. По-думите му контролът, упражняван от преките ръководители, е отслабнал.

"Определени служители петнят МВР. Обикновени хора, колеги, които при лош подбор са влезли в системата. Същите се показват на атрактивни дестинации по целия свят, татуирани и какво ли още не. Трябва да има много по-качествен подбор", категоричен е той.

Недопустимо, според Тенев, пък било служителите на реда да си правят корекции по тялото, тъй като полицаите са олицетворение на закона. "Щом една полицайка си позволява да си сложи хиалурон в устните, представете си оттам нагоре кой какво слага - началници и други", добави Тенев.

Според Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР отговорността за случващото се в системата е на полицаите. Не приема тя да се свежда само върху работещите.

"Причината е ясна - лош подбор, нарушено кариерно развитие, липса на истинска реформа. Да обясня ли как бяха изгонени хора от системата през 2015 г. и колегите бяха държани на 640 лв. основна заплата до 2018 г. Последната година и половина социален диалог в МВР няма", обясни той.

Кузманов смята, че болшинството служители са прекрасни и не желае да се лепят "позорни етикети". "Решението е незабавен консенсус между партиите и започване на реална реформа в МВР за период от 6-8 години. Не трябва да лъжат повече, че реформа може да стане за два месеца", категоричен е представителят на синдикалната федерация.

Относно проверките на пътя, Тенев обясни, че служителите от "Пътна полиция" са оборудвани с боди камери. Преките ръководители били длъжни няколко пъти в денонощието да проследяват какво работят подчинените им.

"Полицаят, който разговаря с нарушител на реда или спира автомобил за проверка, няма право да си изключва боди камерата. Ако го направи, означава, че има нередно действие. Оттам нататък се назначава служебна проверка. В "Пътна полиция" се прави, за останалите - не знам", каза още той.