Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката. Това каза в БНТ зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова.

"Категорично не. Всички знаем колко важни са държавните зрелостни изпити за зрелостниците. Категорично няма да повлияе. Няма да бъдат ощетени, нека бъдат спокойни", призова тя.

Тя беше категорична, че и "теч" от министерството на образованието няма как да има. Взети са мерки за сигурност, посочи тя.

"Не ми се иска да вярвам, че има толкова много ученици, които разчитат на този вариант", допълни тя.

"Традиционно най-предпочитаните предмети е английският език. И тази година учениците, които са заявили полагане на втора матура по английски език профилирана подготовка са 12 00 души. Следват география - 2200 души. По биология желаещите са около 2000. Следвани от философия, история и математика", заяви Емилия Лазарова - зам.-министър на образованието.

Зам.-министърът на образованието посочи, че 37 изпита ще положат общо на втора матура всички зрелостници. Продължителността на матурата, както и при първата, е 4 часа. Резултатите от матурата трябва да излязат до 7 юни.